Hlavní obsah

Protiraketový deštník by byl neefektivní, odmítl Zeman úvahy senátora McCaina

– Praha • Aktualizováno

Opětovné úvahy o výstavbě částí amerického protiraketového systému v ČR a Polsku, o nichž hovořil americký republikánský senátor a neúspěšný kandidát na amerického prezidenta John McCain, odmítl v úterý prezident Miloš Zeman. Systém by podle něj nebyl efektivní, sdělil ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka. McCain o protiraketovém deštníku hovořil v souvislosti s ruskou invazí na Krym.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Pan prezident byl odpůrcem tohoto projektu, pokládal ho za neefektivní. A na tomto stanovisku se nic nezměnilo," řekl v úterý Ovčáček.

Plán výstavby protiraketového deštníku ve střední Evropě byl intenzivně řešen českou a americkou diplomacií v době vlády administrativy prezidenta George Bushe mladšího. Nynější vláda prezidenta Baracka Obamy od něj ale v roce 2009 upustila.

"Restartujte systém protiraketové obrany v České republice a Polsku, který Obama zrušil, abyste zklidnili (ruského prezidenta Vladimira) Putina," vyzval v pondělí arizonský senátor v pořadu americké zpravodajské televize Fox News. [celá zpráva]

Nejsme ohroženi, tvrdí Zaorálek

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ale situace na Krymu představuje "úplně jinou rovinu hrozby", než na kterou se měl zaměřovat dříve plánovaný radar v Česku. "Takový systém nic na současné situaci nezmění. Naše bezpečnost dnes navíc ohrožena není," sdělil v pondělí šéf české diplomacie.

Systém protiraketové obrany, který před lety USA plánovaly zavést v Česku a v Polsku, měl podle tehdejších tvrzení sloužit obraně západní Evropy a hlavně USA před případným útokem mezikontinentální rakety z nepřátelských zemí, jako je pro Američany Írán. Rusko s jeho zřízením ostře nesouhlasilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám