Hlavní obsah

Sobotka odmítá srovnávat Krym s Kosovem, nesouhlasí ani s odtržením

– Praha

Premiér Bohuslav Sobotka v neděli jednoznačně odmítl připojení Krymu k Rusku, protože je v rozporu s ukrajinskou ústavou. Odmítl i srovnání situace na Krymu s odtržením Kosova od Srbska a jeho uznání značným množstvím zemí včetně ČR, což podle prezidenta Zemana komplikuje problém okolo Krymu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Zeman prohlásil, že by bylo pokrytecké říkat, že nezávislost Kosova je v pořádku a nezávislost Krymu ne. [celá zpráva]

„Já chci jenom připomenout, že se nejedná o nezávislost Krymu, ale o přičlenění Krymu k ruské federaci,“ namítl Sobotka a dodal, že „causa Kosova byla nešťastná, mělo dojít spíše k autonomii Kosova“. Připomněl, že v Kosovu na rozdíl od Krymu docházelo k dlouhodobým etnickým konfliktům, zatímco na Krymu nic takového nebylo a že Rusko zneužilo dění na Ukrajině, kdy lidé dávali najevo nespokojenost se situací v zemi, a převedlo ho do národností roviny.

„Ten nový prvek, který tam přineslo Rusko zvnějšku, je snaha převést to do nacionální debaty, jestli menšiny nejsou utlačované, jestli se někdo má odtrhnout,“ řekl předseda vlády s dodatkem: „To, že se ruské jednotky pohybují po Krymu, souvislí s postupem Ruska a nedokážu si představit, že by to bylo bez vědomí Ruska.”

Premiér Sobotka zdůraznil, že Ukrajina se výměnou za uznání svých hranic, vzdala jaderného arzenálu, který tam zbyl po rozpadu SSSR.

„Je potřeba stát na bázi dodržování ukrajinských zákonů a ústavy,“ vysvětlil svůj postoj premiér. „Platná ukrajinská ústava, neumožňuje uskutečnit referendum o odtržení, pokud se nebude konat na celém území. Referendum bude v rozporu s ukrajinskými zákony.“

Ekonomické mantinely

„Oceňují, že ukrajinská vláda jedná umírněně, že nedošlo k žádnému střetu mezi ruskými silami a ukrajinskými vojáky,“ uvedl Sobotka, který i naznačil další postup v krizi. Řešení vidí v jednáních: „My chceme, aby si Ukrajina s Ruskem sedly k jednacímu stolu. Proto se pracuje na vytvoření kontaktní skupiny. Primární je snížit napětí. Když by se ukázalo, že se Rusko brání jednání, že se eskaluje konflikt, pak připadají v úvahu případná omezení víz a zmrazení majetku.“ Stejné kroky už udělaly Spojené státy.

Sobotka uvádí, že nemá zájem na vyostřování konfliktu: „Nemůžeme si dovolit dlouhý konflikt v tomto teritoriu, jsme proti nasazování plošných sankcí, tím bychom se střelili do nohy, exportujeme ročně pět miliard ročně na Ukrajinu a 116 miliard do Ruska.“

Podle Sobotky je Ukrajina připravena jednat. Popřel i názory, že Ukrajina by měla být vyrvána Rusku: Ukrajina je s Ruskem silně svázána ekonomicky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám