Hlavní obsah

Zeman pomohl zlepšit kredit ČR v zahraničí, tvrdí Sobotka

Právo, Novinky, jas, pko

Prezident Miloš Zeman, od jehož vstupu do úřadu uplyne rok, se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zasloužil o zlepšení vnímání české republiky v zahraničí. Sobotka to v pátek uvedl po setkání s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s šéfem ÚS Pavlem Rychetským (vlevo)

Článek

Premiér připomněl Zemanovu proevropskou orientaci, konkrétně například jasnou podporu přijetí společné evropské měny i symbolickou akci, jakou bylo vyvěšení vlajky EU na Pražském hradě.

Miloš Zeman přispěl ke zlepšení obrazu české republiky v zahraničí,” shrnul hodnocení prezidentova ročního působení.

Sobotka uvedl, že lepší vnímání ČR zaznamenává i jako premiér při zahraničních cestách.

Zeman se na rozdíl od svého předchůdce a kritika EU Václava Klause hlásí k větší integraci evropského společenství, což dokázal i při nedávném vystoupení na půdě Evropského parlamentu. EU mimo jiné označil za dobrou věc. [celá zpráva]

Musíme zabránit válce

Sobotka se vyjádřil i k postoji ČR k dění na Ukrajině. „Evropská unie připravuje první balíček ekonomické pomoci až v rozsahu 11 miliard a současně byl vyslán jasný vzkaz Rusku, že Unie pokládá za nepřijatelné, aby Rusko zasahovalo do záležitostí sousedních států,” uvedl Sobotka.

„Teď bude záležet na Rusku, vyzvali jsme, aby společně s Ukrajinou zasedli k jednacímu stolu. Důležité je zabránit eventuálnímu střetu, který by mohl dostat i podobu válečného konfliktu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám