Hlavní obsah

Barroso má funkci pro funkci, míní Zahradil. Předsedu EK jeho křídlo nenavrhne

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Lídr kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu Jan Zahradil, jenž je rovněž předsedou Aliance evropských konzervativců a reformistů, uvedl, že bude prosazovat, aby konzervativci nenavrhovali žádného kandidáta na post předsedy Evropské komise, který by nahradil stávajícího předsedu Josého Manuela Barrosa. Jedná se podle něj o funkci pro funkci, která jen rozšiřuje byrokratický aparát Unie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec Jan Zahradil.

Článek

Zahradil oznámil svůj postoj na páteční tiskové konferenci. Zaznělo, že stejně jako pozice evropského prezidenta a evropské ministryně zahraničí je i pozice předsedy EK funkcí pro funkci. Prokazuje se to podle něj v současnosti při dění na Ukrajině, kdy krizi řeší především národní politici, nikoli evropští.

I tak ale doufá, že konzervativci budou přizváni do debat o volbě předsedy EK. Zároveň vyslovil přání, aby se konzervativcům ve volbách podařilo zaujmout v Evropském parlamentu třetí místo.

Barroso byl předsedou EK zvolen v září 2009 na své druhé pětileté období ve funkci. Tehdy byl jediným kandidátem. Zda bude znovu navržen, není jasné.

Nová komise vzniká vždy po volbách do Evropského parlamentu. Politické strany ale kandidáty mohou navrhnout už před volbami. Dosud byli oznámeni kandidáti čtyř uskupení Alexis Tsipras za Evropskou levici, Guy Verhofstadt za alianci liberálních demokratů, José Bové a Ska Keller za zelené a Martin Schulz za evropské socialisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám