Hlavní obsah

Ukrajinská krize odhaluje zoufalou neakceschopnost EU, tvrdí Telička

Novinky, Václav Lang
Praha

Lídr hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička se domnívá, že by Evropská unie měla být v některých případech více akceschopná a rychlejší. Zároveň by podle něj měla zavádět regulace jen v oblastech, kde mají přidanou hodnotu. Řekl to ve čtvrtek v chatu na webu ANO.

Foto: Jakub Peršín, Právo

Pavel Telička

Článek

„Názor na nedostatečnou akceschopnost a včasnost Evropské unie v některých oblastech jednoznačně sdílím. Vidím jako nezbytně nutné, aby v dalším období došlo k zásadnějšímu zefektivnění fungování evropských orgánů, zvýšení transparentnosti a zodpovědnosti a do určité míry i politické legitimity,“ reagoval Telička na názor, že je EU „zoufale neakceschopnou organizací, která se nedokáže na ničem shodnout“.

Částečně se to ukazuje v souvislosti s událostmi na Ukrajině. „Jsem v zásadě ztotožněn s unijními postoji, byť tvrdím, že i v tomto případě měla být EU akceschopnější a především rychlejší,“ prohlásil.

Pozitivní situaci zkresluje pár hloupých rozhodnutí

Odmítl, že by normy EU byly jakýmsi diktátem členským zemím, je ale toho názoru, že by Unie měla regulovat jen oblasti, kde mají normy nějakou přidanou hodnotu.

„Normy by měly být schvalovány a rozhodnutí přijímána tam, kde je to nejefektivnější a nejblíže občanovi,“ vysvětlil a dodal: „Na druhou stranu EU sehrává významnou roli právě při zabezpečení společných hodnot, fungování vnitřního trhu, boji s nekalou konkurencí, ochraně spotřebitelů přes hranice a mohl bych pokračovat. Celkově vidím reálnou situaci jako převážně pozitivní, i když zkreslenou některými hloupými rozhodnutími, ale mnohdy také nekompetentními komentáři některých českých politiků a médií.“

Co se týče přijetí společné měny, je toho názoru, že nic se nesmí uspěchat. „Naše připravenost musí být dlouhodoběji udržitelná a musíme mít jasný výhled ekonomického vývoje jak v ČR, tak i v eurozóně. Souběžně s naší přípravou a ozdravováním ekonomiky musí eurozóna vyřešit i své problémy. Pokud oba procesy naplní cíle, pak by rizika pro zavedení eura v ČR měla být výrazně snížena,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám