Hlavní obsah

Být víc žen v politice, věci by byly jednodušší, zaznělo na debatě kandidátek do EP

Novinky, Václav Lang
Praha

Genderové kvóty v politice byly jedním z nejčastěji skloňovaných témat panelové diskuse pětice kandidátek do Evropského parlamentu, kterou ve čtvrtek pořádal think-tank Evropské hodnoty. Část kandidátek kvóty pro obsazení žen v politice zavrhla, část po nich volá jako po prostředku ke zlepšení postavení slabšího pohlaví.

Foto: Václav Lang, Novinky

Zleva Dita Charanzová, Marie Jílková, Esma Opravilová, Radka Tryčlová a Ivana Majíčková na panelové diskusi, kterou moderoval Jakub Janda (uprostřed).

Článek

Debaty v Malostranské besedě v Praze se zúčastnila Dita Charanzová za ANO, Marie Jílková za KDU-ČSL, Esma Opravilová za KSČM, Radka Tryčlová za ODS a Ivana Majíčková za TOP 09. Tématem byla „sociální politika očima žen“.

Často se skloňovala otázka zastoupení žen v Evropském parlamentu a zavedení kvót pro obsazování žen do politických i byznysových funkcí. Zatímco v druhém případě převažoval názor, že by si firmy měly samy rozhodovat, koho postaví do funkcí na základě jejich zkušeností a znalostí, u politických funkcí už se názory účastnic debaty lišily.

Zřejmě nejvýraznější zastánkyní kvót byla Marie Jílková z KDU-ČSL, někdejší předsedkyně lidovecké frakce žen. „Ve svém životě jsem narážela na spoustu malých nespravedlností, za které jsem byla ochotna bojovat, ale přitom jsem cítila, že nemám sílu. Ženy nemají fyzickou sílu, takže se do některých věcí nemohou pustit s takovou vervou jako muži, takže musí hledat jiné prostředky,“ naznačila.

Věci by byly jednodušší

„Kdyby bylo víc žen v politice, tak by bylo možná mnohem více věcí jednodušších,“ uvedla a vysvětlila: „Možná by myslely na to, že se dobře nastupuje do autobusu bez schodů, že je dobře řešit přechody tak, aby byly bezpečné a aby vás nepřejelo auto, že je fajn, když děti chodí v botičkách, které jim nekazí nohy, že neolizují hračky, které jsou jedovaté.“

„Už nemáme čas na to, čekat, že to půjde měkčími nástroji. Volební právo žen byl taky velký krok a v té době to byla určitě revoluce,“ prohlásila dále Jílková.

Pro kvóty v politice se vyjádřila také komunistická kandidátka Esma Opravilová. „Je to jedna z možností, jak ženám vytvořit podmínky k tomu, aby se mohly prosadit,“ uvedla.

Naopak rozhodně proti je dvojka na kandidátce hnutí ANO Dita Charanzová. „Není důležitější se dívat na pohled, jak podporovat ženy podnikatelky?“ položila řečnickou otázku a doplnila, že pokud by byly zavedeny kvóty, stejně by v České republice dopadly jen na několik desítek žen.

Vše by mělo volně plynout

Také Radka Tryčlová, kandidátka za ODS, je proti zavádění kvót. „My jako ženy nepotřebujeme kvóty, nepotřebujeme čísla, potřebovaly bychom pomoc, asistenci při našich aktivitách, abychom se mohly věnovat jak osobnímu životu, tak pracovnímu,“ zdůvodnila.

Ivana Majíčková, která kandiduje na TOP 09, na to konto parafrázovala výrok Jana Amose Komenského, že vše by mělo volně plynout. „Jakýmsi diktátem říct jakési kvóty, které se musí dodržovat, to nás ženy staví do pozice, jako bychom byly něco jiného,“ uvedla. „Rovnoprávnost žen si nikdy nedobudeme tím, že budeme dodržovat nějaké kvóty.“

Reklama

Výběr článků

Načítám