Hlavní obsah

V Cholině kvůli Zemanovi uspořádali vepřové hody, navzdory půstu

– Olomoucko
Právo, Miloslav Hradil

Vepřové hody uspořádali u příležitosti čtvrteční návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve dvoře obecního úřadu v Cholině na Olomoucku. A to i navzdory tomu, že sem přijel v rámci svého pobytu v Olomouckém kraji den po Popeleční středě, tedy v období půstu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman na návštěvě obce Cholina

Článek

„Vypadá to trochu směšně. Myslím, že tradice je třeba dodržovat, ale na druhé straně chápu, že je třeba hlavu státu uctít nějakou tou dobrotou,“ řekl Právu před obecním úřadem postávající čtyřicátník.

Zeman měl přijet do obce už loni v listopadu, kvůli poraněnému kolenu ale musel návštěvu Olomouckého kraje odložit. „Návštěva pana prezidenta byla odložena ze zdravotních důvodů, bylo nám tedy líto dělat obecní hody zvlášť a pro pana prezidenta vymýšlet další program. Tradici vepřových hodů bychom chtěli v Cholině dodržet, ovšem pro příště již mohu slíbit, že se v době půstu konat nebudou. Máme pro ně rezervované místo v rámci Cholinského adventu,“ uvedla starostka obce Pavla Bezová (ODS).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman na návštěvě obce Cholina, kde pro něj uspořádali vepřové hody, přestože už začalo období půstu.

„Mně ty hody nijak nevadí. Aspoň se něco děje. A pak, babička mi říkala, že půst je zřeknutí se čehokoliv, co je v našem životě postradatelné, a to jitrnice či jelito podle mě určitě není,“ svěřil se Právu se svým svérázným názorem zavalitý třicátník, který se představil jako Pavel.

I přesto že byl pomazán, vyrazil na hody

„Zaskočilo mě to a vadí mi ty hody velice. Jsem zastánce toho, že tradice je tradice, a pokud máme nějakou tradici a pan prezident byl dokonce na Popeleční středu pomazán, pak je paradox, že přijede do Choliny a máme tu prasečí hody,“ rozhorlil se místní občan Pavel Žemlička, přičemž narážel na to, že olomoucký arcibiskup Jan Graubner udělil Zemanovi ve středu při jeho návštěvě baziliky na Svatém Kopečku tzv. popelec, znamení kajícnosti.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Některé dobroty, které byly v Cholině na vepřových hodech k mání, Miloš Zeman na místě ochutnal.

Sám Zeman měl z vepřových hodů evidentně radost. „Mí lékaři mi kvůli cukrovce předepsali dietu. Dovolte mi proto, abych vám srdečně poděkoval za speciálně připravené dietní jitrnice, dietní klobásy, dietní tlačenku a dietní jelita. Nepochybuji o tom, že materiál těchto pochutin je vyloženě a ryze dietní, takže až je budu konzumovat, budu se tímto způsobem léčit,“ pronesl prezident k přítomným občanům poté, co převzal od starostky výslužku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Výslužku předala Miloši Zemanovi starostka Choliny Pavla Bezová.

„Pane prezidente, říká se, že bílé maso je dietní, a bůček je přece bílý,“ odvětila Bezová. Záhy na to usedl Zeman ke stolu s řezníkem Janem Buriánem z rodinné firmy v Ludmírově a některé zabijačkové pochutiny ochutnal.

Po hodech dostal prezident Andílka

„Na vepřové hody jsme zabili jedno prase o váze zhruba 130 kilo,“ řekl Právu řezník, přičemž se pochlubil tím, že jeho výrobky jsou kvality, jakou v běžné obchodní síti nelze najít. „Neobsahují žádná barviva ani stabilizátory, je to klasická výroba,“ dodal řezník.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Miloš Zeman v Cholině pozdravil mj. zdejší Sokoly.

Zeman si z Choliny odvezl také keramického Andílka, který může sloužit i jako svícen. Vytvořila jej vedoucí zdejšího keramického kroužku Patlálci Renata Kuchařová.

„Jeho členové jsou moc šikovní, a tak byla volba celkem jasná, protože jsme chtěli prezidentovi darovat něco, co pochází z naší obce,“ konstatovala Bezová s tím, že originální dárek měli pro Zemana schovaný už od loňského listopadu, kdy měl původně do Choliny přijet.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman na návštěvě obce Cholina, kde pro něj uspořádali navzdory půstu vepřové hody. Vpravo hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, rodák z Choliny.

Návštěva prezidenta byla pro Cholinu velkou událostí, kterou si nechal ujít jen málokdo. Vždyť hlava státu ji dosud zatím žádná nenavštívila. Jen Tomáš Garrigue Masaryk v dubnu 1929 obcí projížděl. „Přišla jsem se podívat a jsem ráda, že si prezident na Cholinu našel čas. Obec to určitě zviditelní,“ řekla Právu krátce před Zemanovým příjezdem zhruba padesátiletá místní žena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám