Hlavní obsah

Za ombudsmanem dorazilo jen pět poslanců z 19. Asi museli makat, rýpnul si Křeček

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní ústavně-právní výbor se vypravil na výjezdní zasedání do Brna, jak ale uvedl zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, který poslance v moravské metropoli uvítal, dorazily jen „trosky“ výboru. Na cestu se totiž z různých důvodů vydala ani ne polovina 19členného výboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Křeček

Článek

Třídenní výjezdní zasedání začalo už ve středu, ve čtvrtek se pak poslanci setkali s veřejnou ochránkyní práv a jejím zástupcem. Na programu byla debata o poměrně důležité otázce rozšíření práv ombudsmana. Přesto ale řada poslanců nedorazila.

„Setkání ombudsmana s ‚troskami‘ ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny. Z 19 členů jich na dvoudenní setkávání s představiteli justičních orgánů v Brnĕ přijelo jen pět. Ostatní asi někde jinde ‚makali‘,“ popíchl sněmovní výbor zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, který na sociální sítě umístil fotografii prořídlých řad z jednání.

Na setkání s ombudsmanem skutečně dorazili jen Marek Benda (ODS), Marie Benešová (ČSSD), Jan Farský (TOP 09), Jaroslav Borka (KSČM) a předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD), který toto složení Novinkám potvrdil. Doplnil ale, že se počet členů, kteří se zúčastnili výjezdního zasedání, během doby měnil, přesto šlo prý o osm devět poslanců.

„Je to pro mě zklamání, byl bych rád, aby poslanci jezdili na výjezdy,“ doplnil.

Tento způsob komunikace nepoužívám

Novinkám se podařilo dostihnout jen některé z absentérů. Někteří z nich se omlouvali z důvodu nemoci, jiní se nechtěli k tématu vůbec vyjadřovat. „Nemohl jsem,“ odvětil na dotaz Novinek komunista Zdeněk Ondráček. „Snad vám to nemusím říkat, stačí, že se omlouvám Poslanecké sněmovně, nemohl jsem prostě,“ dodal.

V podobném duchu hovořil poslanec ANO Vlastimil Vozka. „Tento způsob komunikace nepoužívám,“ odmítl odpovědět na dotaz, proč se jednání nezúčastnil. „Panu předsedovi jsem se omluvil, takže není potřeba komunikovat moji neúčast přes noviny,“ řekl.

Přitom Tejcovi vadí především to, že se řada poslanců omluvila až den před odjezdem. „Problém byl spíš to, že se většina poslanců omluvila až den před odjezdem, což bylo nečekané, protože původní zájem z těch 19 bylo, tuším, 14 nebo 15,“ řekl Novinkám.

Připustil, že se řada poslanců omluvila například ze zdravotních důvodů. Tak tomu bylo třeba v případě Martina Komárka, Bronislava Schwarze (oba ANO) nebo Jiřího Pospíšila. „Omlouval jsem se panu předsedovi z důvodu silného kašle a zvýšené teploty, jinak bych samozřejmě jel,“ napsal Novinkám v sms zprávě Pospíšil, třebaže krátce předtím položil telefon se slovy, že je právě na jednání.

Chyběli všichni z ANO

Stanislav Grospič z KSČM se zase zúčastnil středeční části programu, ale navečer odcestoval do Prahy kvůli stranickému jednání, z něhož hodlá do Brna opět dorazit. Jiří Junek z KDU-ČSL zase uvedl, že upřednostnil jednání podvýboru pro kulturu. Radek Vondráček z ANO se prý už dříve omluvil z rodinných důvodů.

Přitom hlavně neúčast ani jednoho zástupce z hnutí ANO byla trnem v oku vedení některých členů vedení výboru. „Mrzí mě to o to víc, že ze zástupců ANO tady není ani jeden, stejně tak z Úsvitu a KDU, i když u těch je to problematické, protože mají jen jednoho zástupce,“ řekl Tejc. Zatímco hnutí ANO má ve výboru pět poslanců, lidovci i Úsvit po jednom.

„Mrzí mě to z toho důvodu, že pro nové poslance je to větší přínos než pro nás, kteří tyto instituce známe,“ dodal Tejc.

„Jedna věc je hovořit o tom, jakou máte účast ve Sněmovně, kde jsou mnohá hlasování ryze formální, ale práce ve výborech je prioritní. Mám za to, že kdyby se poměřovala právě účast na výborech, tak by mnozí kolegové hodně pohořeli,“ vzkázal poslanec TOP 09 Stanislav Polčák, který sice chyběl na jednání u ombudsmana, ale jinak se výjezdního zasedání zúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám