Hlavní obsah

Měsíc v íránském vězení a kecal by jinak, opřel se Schwarzenberg do Zemana

Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na výrok prezidenta ohledně nepřeceňování důrazu na lidská práva Zemanovi doporučil, aby strávil měsíc v íránském či uzbeckém vězení. Prezident by si tak mohl udělat představu, o čem „kecá”, když tvrdí, že důraz na lidská práva nemá ohrožovat obchodní vztahy. Schwazenbergův stranický kolega Miroslav Kalousek dodal, že Zeman je servilní k diktátorům, které obdivuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

"Doporučil bych mu, aby strávil měsíc v íránským či uzbeckým vězení, aby aspoň tušil, o čem kecá," uvedl v reakci Schwarzenberg, podle něhož se dá kritika porušování lidských práv v zahraničí s podporou českého exportu skloubit.

"To jsou kecy, které nám namlouvají, že to škodí. Když máme dobré zboží, tak si to lidi kupují, když nemáme, tak se vymlouvají, že je to kvůli naší zahraniční politice," podotkl posléze v telefonickém rozhovoru.

Ztratíme prestiž, míní Kalousek

"Země, která není velmoc, si může získat mezinárodní autoritu pouze tím, že se soustředí na jednu mezinárodně akceptovanou významnou hodnotu," řekl Kalousek.

Exprezident Václav Havel i Schwarzenberg podle něj prosadili mimořádnou mezinárodní autoritu Česka právě tím, že země byla lídrem v obhajobě lidských práv.

"V okamžiku, kdy na tuto svou prioritu budeme rezignovat, nebudeme mít nic, nebudeme mít ani prestiž, ani proexportní aktivity, pouze servilitu pana prezidenta Zemana vůči diktátorům, které obdivuje. To není hodnota, kterou bychom mohli prodávat," doplnil.

Bojkot nefunguje, trvá na svém Zeman

"Nemluvil jsem o přehnaném dodržování lidských práv. Říkal jsem, že pro ochranu lidských práv v těchto zemích je daleko důležitější, když s jejich vedoucími státníky mluvíte, než když je bojkotujete. Už několikrát jsem uváděl příklad Fidela Castra, který byl 40 let bojkotován a 40 let byl na Kubě diktátorem, jako důkaz pro to, že bojkot diktaturu neoslabuje, ale naopak posiluje," vzkázal prezident prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka kritikům.

Zeman se ve čtvrtek o problematice lidských práv hovořil při návštěvě společnosti Papcel Litovel, která je předním tuzemským výrobcem papírenských strojů a drtivou většinu produkce vyváží do zahraničí.

"Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv a která ve skutečnosti vede k tomu, že když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident (Islam) Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva," uvedl prezident. [celá zpráva]

Narážel tak na odložení návštěvy kontroverzního státníka Karimova. Ze setkání s ním se omluvili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři i vedení hlavního města. České firmy podle prezidenta kvůli podobnému postoji českých politiků pouze zbytečně ztratí možnost exportovat například právě do Uzbekistánu.

"Riskujeme, že přijdeme i o investice, které do těchto zemí už byly vloženy. Myslím, že Česká republika si nemá hrát na velmoc a má respektovat fakt, že je v ní 630 000 nezaměstnaných. Těmito neuváženými kroky bychom neměli přispívat k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti," míní Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám