Hlavní obsah

Několikadenní poslanec nedodal majetkové přiznání, hrozí mu pokuta

Exposlanec ANO Jan Sobotka, který byl ve Sněmovně pouze několik dní, když nahradil odstoupivšího Miloslava Bačiaka, aby se sám krátce nato mandátu vzdal, nepředal sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru majetkové přiznání, jak mu ukládá zákon. Výbor se proto obrátí na radnici v místě jeho bydliště, aby s ním zahájila přestupkové řízení. V úterý to oznámila šéfka výboru Miroslava Němcová (ODS). Problémy s nedodáním čestných prohlášení mají i bývalí ministři vlády Jiřího Rusnoka.

Foto: anobudelip.cz

Jan Sobotka

Článek

Sobotka byl sice poslancem jen několik dní, dokument ale je podle Němcové povinen dodat. Zákon dával poslanci měsíční lhůtu na splnění povinnosti.

Podnět k zahájení přestupkového řízení pošle výbor radnici ve Žďáru nad Sázavou, uvedla Němcová. Za prohřešek proti zákonu o střetu zájmů hrozí až padesátitisícová pokuta.

Sobotka nahradil koncem loňského listopadu Bačiaka, který se vzdal mandátu kvůli své sporné minulosti. Stejný krok Sobotka učinil začátkem prosince potom, co se ukázalo, že před hnutím zatajil dluh.

Dva týdny na nápravu

Přiznání dosud nepodali podle Němcové i členové bývalé úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Prohřešek mohou napravit podle Němcové do dvou týdnů. Pokud tak neučiní, mandátový a imunitní výbor rozhodl, že bude postupovat stejně jako v Sobotkově případě, tedy podá podněty příslušným radnicím, dodala Němcová.

Výbor uzavřel jednání o majetkových přiznáních členů dolní komory po konci minulého volebního období, když se Sněmovna rozpustila. Dokumenty dodali podle Němcové všichni. Zhruba ve třech desítkách případů obsahovala přiznání formální chyby, ve lhůtách daných výborem byly odstraněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám