Hlavní obsah

Bém poslal policii na pražský magistrát kvůli tunelu Blanka

– Praha
Právo, Jiří Hardoš

Jedno ze dvou trestních oznámení, na jejichž základě se protikorupční jednotka zabývá zastavením prací na tunelu Blanka, podal podle informací Práva někdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS). Právě za jeho šéfování Praze se s budováním komplexu v roce 2007 začalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém, bývalý primátor Prahy

Článek

Bém Právu podání trestního oznámení potvrdil. Zastavením výstavby tunelu Blanka podle něho došlo k „fatálnímu selhání vedení města a k nezpochybnitelnému poškození života Pražanů“.

Praze tím podle něj vznikla škoda, kterou lze vyčíslit. Kvůli zpoždění výstavby „liknavostí, diletantismem a neprofesionalitou radních“ mělo jít o škodu v řádech stovek miliónů, další stovky miliónů přičítá zabednění stavby.

„To už je škoda gigantického rozsahu a za ni musí nést vedení Prahy nikoliv pouze politickou, ale také trestní odpovědnost,“ napsal Bém v SMS.

Bém je se svými nástupci ve sporu o tom, kdo může za prodražování stavby tunelu a prodlužování termínu jeho dokončení. Původně měl být tunel hotov v roce 2011. Již dříve kritizoval současné vedení města za zastavení stavby Blanky s tím, že může dojít k dalšímu růstu nákladů.

Nynější pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) o tom, že trestní oznámení podal Bém, nevěděl. Béma označil za architekta „většiny předražených a pochybných zakázek jako Blanka nebo Opencard“. „Podnikáme kroky k nápravě všeho toho bémovského bince a k co nejrychlejšímu otevření Blanky,“ sdělil Hudeček Právu prostřednictvím SMS.

Prověřování od začátku února

Vedení města v čele s Hudečkem se v minulých dnech zastal i Bémův kolega, šéf pražské ODS Filip Humplík, podle kterého by se rozhodnutí o zastavení stavby nemělo kriminalizovat, byť s ním nesouhlasí. Ani on nevěděl o tom, že trestní oznámení podal Bém.

„Pro mě se tím nic nemění. Já si myslím, že to jsou věci, které do politiky nepatří, ať už se to týká jakékoli strany. Politická rozhodnutí, která se potom měří optikou policie, to je opravdu konec parlamentní demokracie,“ řekl.

Prověřování Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Jeho šéfka Šárka Pokorná sdělila, že jim Městské a Vrchní státní zastupitelství v Praze v minulosti postoupila dvě trestní oznámení, která se týkala zastavení prací na tunelovém komplexu.

Státní zástupci podněty předali k prošetření místním policistům, ti je dál postoupili ÚOKFK. Útvar pak počátkem února zahájil úkony trestního řízení pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Řízení je vedeno proti neznámé osobě. „Zatím byly vyžádány listinné materiály,“ poznamenala Pokorná.

Tunel Blanka řeší dva útvary

Metrostav přestal na tunelu pracovat začátkem loňského prosince kvůli tomu, že mu magistrát dlužil více než dvě miliardy korun. Praha také jako investor neschválila další postup prací.

Město namítalo, že smlouvy s Metrostavem jsou neplatné a faktury tak nemohly být proplaceny zákonnou cestou. Momentálně Metrostav Prahu žaluje o 2,7 miliardy za nezaplacené faktury. Spor má na stole rozhodčí soud.

Protikorupční útvar není jediným, který má tunel Blanka v hledáčku. Už od loňska se o něj zajímá také Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Vedení města tvrdí, že podle ÚOKFK mohl být zákon porušen tím, že se práce na tunelu zastavila, podle ÚOOZ zase tím, že se ve stavbě pokračovalo.

Právo se dotázalo Městského státního zastupitelství v Praze, které dozoruje případ ÚOOZ, zda nemá v plánu stáhnout si pod sebe i prověřování týkající se zastavení prací na tunelu a svěřit je stejnému útvaru. „Zatím se o takovém postupu neuvažuje,“ uvedla mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám