Hlavní obsah

Šance na přežití slůněte z ostravské zoo je minimální

Právo, Jiří Tomaškovič

Jen velmi malá je naděje, že malá sloní slečna, která se na počátku února narodila v ostravské zoo, přežije. Mládě se stále nenapilo mléka své matky Vishesh, a zoologická zahrada proto ukončila pokusy navést ho ke strukům. I nadále ho ale budou krmit mléčnou náhražkou a pokoušet se o zázrak.

BEZ KOMENTÁŘE: Slůně v ostravské zooVideo: Jiří Tomaškovič, Novinky

 
Článek

„Mateřské mléko, které nyní Vishesh produkuje, je již natolik řídké, že i kdyby byl pokus o navedení úspěšný, mládě by se jím nedokázalo uživit,“ vysvětlil rozhodnutí ředitel ostravské Zoo Petr Čolas.

Ošetřovatelé se pokoušeli navést mládě ke strukům uspané sloní matky celkem pětkrát. Slůně se ale ani jednou nenapilo.

„Nejzazší doba, kdy slůně nechtělo pít a nakonec se napilo, byly podle našich zjištění tři týdny. Ty uplynuly v úterý,“ popsal Čolas a dodal, že téměř stokilové mládě se chová jako každý kojenec, jenž nechce pít z matčina prsu. „Velmi rychle si zvyklo na ‚flašku‘ a za zdroj potravy už bere ošetřovatele,“ uvedl ředitel.

Malá šance na přežití

Na rozdíl od lidských kojenců se ale odchov sloního mláděte na umělé výživě do dospělosti rovná zázraku.

„Jsou to promile, ale může se to stát. Taky ale může kdykoliv uhynout. Budeme se snažit, ale prognóza je špatná. Intenzita krmení, tedy každé tři hodiny, se nijak nezmění. Pokud bude vše v pořádku, budeme krmnou dávku zvyšovat. Vůbec ale nevíme, jakým směrem se situace bude vyvíjet,“ řekl ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Slůně s matkou Vinesh

Mládě i nadále zůstane s matkou Vishesh, která se až na problém s kojením stará o malou samičku vzorně.

„Chrání si ji před ošetřovateli i ostatními slony,“ popsal Zvolánek a dodal, že přítomnost mláděte má smysl jak pro Vishesh, tak pro Rashmi i další samici Johti. „Vidí, jak se má matka ke slůněti chovat. To Vishesh při prvním porodu chybělo. My to teď Rashmi můžeme do budoucna dát,“ uvedl Zvolánek.

Slonice Vishesh porodila své druhé mládě v noci na úterý 4. února 2014. Její první mládě se narodilo před třemi lety. Sloní kluk zhruba po měsíci ovšem uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám