Hlavní obsah

Nejvyšší soud očistil bývalé generály odsouzené za banalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvojice bývalých generálů české armády Rostislav Mazurek a Radoslav Rotrekl byla podle rozhodnutí Nejvyššího soudu poškozena justicí, která porušila zákon v jejich neprospěch. Kauza se týká nákupu propagačních předmětů pro armádu, kvůli němuž Městský soud v Praze odsoudil oba za porušení povinností při správě cizího majetku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stížnost v případu podala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová přesto, že bývalým vojákům podmíněné tresty vymazala amnestie.

Obžaloba i obhajoba se shodly – kauza jako z 50. let

Státní zástupce se ve středu před soudem výjimečně zcela shodl s obhajobou. Obě strany ostře kritizovaly původní verdikt, žalobce dokonce připodobnil kauzu k procesům z 50. let minulého století. Rotrekl a Matějka řekli, že je vleklá kauza zcela připravila o důvěru v justici.

"Naše argumentace nebyla brána v potaz. Nedalo se s tím bojovat," řekl Rotrekl. "V určité chvíli se i generál vzdá," doplnil druhý z generálů. Oba museli opustit armádu.

Mazurek byl v letech 2003 až 2006 ředitelem Sekce plánování sil Generálního štábu Armády ČR. Rotrekl pracoval jako zástupce ředitele. Čekaly je vysoké posty v NATO.

Sporné nákupy čepic, ručníků, osušek a košil se odehrály v roce 2005. Podle obžaloby armáda propagační dárky nepotřebovala. Obvodní soud pro Prahu 6 oba muže opakovaně zprostil obžaloby, podmíněné tresty spojené s náhradou škody přesahující v součtu 200 tisíc korun jim uložil až odvolací Městský soud v Praze.

Podružný úkol

Podle Benešové městský soud uznal Rotrekla s Mazurkem vinnými i přesto, že přetrvávaly pochybnosti o úmyslném zavinění i výši způsobené škody. Oba generálové měli v podstatě na starost rozpracování obranné a vojenské strategie ČR. Nákupy materiálu tvořily jen podružnou část jejich pracovní činnosti. Z nákupu propagačních předmětů navíc neměli podle Benešové žádný prospěch.

"Ze všech okolností případu je zřejmé, že se nejspíše jednalo o rutinní nedůsledné plnění úkolu, který se obviněným důvodně musel jevit jako zcela podružný ve vztahu k ostatním záležitostem, které jinak zabezpečovali, a ve vztahu k ostatním hodnotám, kterými jinak disponovali nebo za které jinak odpovídali," stálo ve stížnosti pro porušení zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám