Hlavní obsah

Klaus: Západ pomohl krizi na Ukrajině, důsledky ale nést nechce

– Praha
Novinky, Václav Lang

Bývalý prezident Václav Klaus se společně s ředitelem jeho institutu Jiřím Weiglem vyjádřili k dění na Ukrajině. V textu poznamenali, že je Ukrajina hluboce zakotvená v postsovětském prostoru a silně napojená na Rusko, proto by ji západní země neměly stavět před rozhodnutí, zda se přiklonit na Západ, či na Východ.

Foto: Petr Horník, Právo

Exprezident Václav Klaus a ředitel jeho institutu Jiří Weigl.

Článek

„Ze strany Západu jde o velkou nezodpovědnost živit ambice a iluze radikálů ze západu Ukrajiny, že skutečně existuje volba mezi Východem a Západem a že EU a USA jsou schopny Ukrajinu jako celek v jejím západním směřování nejen podpořit, ale i dlouhodobě zajistit. Takový jasný a pevný zájem a ochota nést za něj oběti na Západě ve skutečnosti chybí. Západ pomohl rozběhnout krizi, již si ve skutečnosti nepřeje a jejíž důsledky není ochoten nést,“ napsali Klaus s Weiglem.

Dodávají, že postavit Ukrajinu před volbu Západ, nebo Východ znamená ji v podstatě rozbít. To už se ale podle nich zřejmě děje. „Rovněž se zdá, že si to většina zúčastněných začíná uvědomovat. Otázkou je, zda již není pozdě. Iluzí je zejména představa, že tento problém mohou vyřešit nové volby,“ podotýkají.

Závislá na Rusku

Klaus s Weiglem zdůrazňují, že Ukrajina je do značné míry umělým celkem, jenž se skládá ze zemí, které nikdy nebyly součástí ruského impéria, ale i těch, které byly historicky čistě ruské. „Jistá umělost tohoto státního útvaru a rozdílné představy jeho obyvatel o jeho budoucnosti a směřování paralyzovaly jeho politický život od samého počátku,“ stojí v textu.

Je proto podle autorů přirozené, že Ukrajina zůstala hluboce ekonomicky zakotvena v postsovětském prostoru, v mnoha ohledech závislá na Rusku, pro které je zase Ukrajina „více než nejbližší zahraničí“.

„V této situaci představa některých lidí v Evropě, a zdá se i předních představitelů EU, reprezentantů dnešní České republiky, a hlavně politických aktivistů, že je možné připustit střet o orientaci Ukrajiny a vést boj o její směřování na Západ, či Východ, ignoruje realitu. Zemi to vede do neřešitelného konfliktu, který může skončit pouze tragédií,“ podotýkají autoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám