Hlavní obsah

Až do operace jsem měl v Senátu 80procentní účast, hájí se Řihák. Funkcí se nevzdá

– Praha
Novinky, Václav Lang

Senátor a středočeský hejtman Josef Řihák odmítá, že by za jeho častými absencemi na jednání Senátu byl souběh několika funkcí. Důvodem, proč se déle než půl roku neukázal na jednání horní komory, podle něj spočívají výhradně v operaci kolene. Proto se také nehodlá některé z funkcí vzdát, řekl Novinkám.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Josef Řihák

Článek

Hejtman Řihák podle statistik nedorazil na jednání Senátu od loňského srpna, což omlouvá zdravotními důvody, třebaže kritici upozorňují, že jiných akcí se zúčastnil.

„Jak už jsem mnohokrát uvedl, důvodem mé neúčasti na hlasování v Senátu byly zdravotní důvody. Byl jsem na operaci kolenního kloubu, která si vyžádala četná předoperační vyšetření a následné kontroly a několikatýdenní rehabilitaci. Jednání Senátu jsem po celou dobu sledoval,“ zopakoval ve čtvrtek pro Novinky.

Zároveň odmítl výhrady opozičních krajských zastupitelů za TOP 09, podle kterých Řihák chyběl i na většině veřejných jednání zastupitelstva, a to proto, že prý nezvládá souběžně všechny své funkce.

„Rozhodně to tak není. Až do operace jsem měl v Senátu na hlasování až 80procentní účast, což bylo za čtyři roky víc než mnozí moji dnešní kritici. Navíc jsem měl po operaci další rehabilitaci, což u lidí, kteří mají jako já nadváhu, bývá vždycky horší,“ hájí se hejtman.

Na koberečku u Sobotky

Funkcí se proto vzdát nehodlá. „Než jsem se stal hejtmanem, dělal jsem kromě senátora starostu Příbrami. Všichni to věděli a volby v Příbrami jsem vyhrál drtivě. Nyní mám nominaci okresu Příbram a Prahy-západ pro volby do Senátu. Voliči přece sami rozhodnou, koho zvolí,“ vysvětlil.

Na Řihákovu absenci už dříve zareagoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který uvedl, že bude chtít se senátorem na toto téma hovořit. Podle Řiháka se spolu setkali minulou středu, detaily ze schůzky ale nechce ventilovat. „Obsah interních jednání v médiích nekomentuji,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám