Hlavní obsah

Poslanci upřednostnili olympiádu před Ukrajinou, zlobí se Němcová. Žádá mimořádnou schůzi

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někteří poslanci na závěr únorové schůze Poslanecké sněmovny podle Miroslavy Němcové (ODS) raději odletěli do Soči na olympiádu, než aby pokračovali v jednání a probrali současnou situaci na Ukrajině. I proto má nyní česká vláda slabý mandát k pomoci v řešení naléhavé situace, uvedla. Žádá vládu, aby iniciovala mimořádnou schůzi Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslava Němcová

Článek

Němcová podle svých slov už počátkem února vznesla požadavek, aby ministr zahraničí ve Sněmovně informoval poslance o dění na Ukrajině. Tento bod se také ve čtvrtek podařilo prosadit na program, poslanci se k němu ale nedostali.

Příležitost měli v úterý večer nebo ve středu ráno. Po vyslovení důvěry vládě ale podle Němcové „někteří exponenti potřebovali spíše odletět na olympiádu“ než řešit situaci na Ukrajině.

Podle ní je přitom potřeba, aby poslanci v této věci svěřili vládě silný mandát k reagování na situaci. „Velmi mě to mrzí, Sněmovna tento rest má, žádné stanovisko jsme nedali,“ uvedla na tiskové konferenci.

Vláda by nyní měla podle Němcové zvážit, zda by nebylo na místě iniciovat uspořádání mimořádné sněmovní schůze, na které by poslanci mohli takovéto stanovisko vydat. „Chci ujistit, že pokud vláda svolá mimořádnou schůzi, bude mít naši podporu,“ ujistila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám