Hlavní obsah

Zeman mohl být vůči vládě smířlivější, míní Jurečka

Právo, Novinky, dan, rsk, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si myslí, že prezident Miloš Zeman mohl být ve svém projevu na úvod hlasování o důvěře vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) smířlivější.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Pan prezident hovořil ve stejném duchu jako při jmenování vlády, kdy si dával hodně práce, aby našel chyby a nesrovnalosti. Ten projev mohl být ve vztahu k vládě i veřejnosti pozitivnější,“ řekl Právu Jurečka.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) soudí, že se mu podaří vybírat lépe daně, ale nepůjde to tak rychle, jak o tom mluvil prezident. „To budu muset asi čarovat, protože náš stát je v rozkladu. Když výběrčí daní bere 20 až 25 tisíc korun a generální ředitel státní firmy bere milión sto, tak je něco špatně,“ uvedl Babiš.

S řadou věcí, které prezident řekl, souhlasí i šéf české diplomacie a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Myslím, že to byl dobrý projev. Ocenil jsem upozornění na takovou tu špatnou tvořivost, kdy jsme šli cestami, jako byla kupónová privatizace, což nás zavedlo do bažin. Výzva k tomu, abychom si uvědomili, že jsme doma v Evropě a abychom ji nepodceňovali, mi také byla blízká,“ řekl Právu.

Není nic lepšího než dobře míněné přátelské rady, komentoval projev hlavy státu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Pan prezident se pochlubil, že velmi pečlivě čte, ale přehlédl jednu docela zásadní věc. A to, že programové prohlášení odkazuje na koaliční smlouvu, kterou se koaliční strany cítí vázány a že v programovém prohlášení jen ministři vypíchli ty nejzásadnější body,“ uvedl.

„Objevily se také standardní poznámky jako investice, investice, investice, tunely, jámy, dolování. Dlouhodobě do budoucna má ale vláda možná trochu jinou představu,“ dodal Dienstbier.

Ministr obrany Martin Stropnický projev označil za vstřícný a umírněný. „Pan prezident, což myslím v dobrém slova smyslu, se krotil. Neměl nějakou ambici vyrábět humor, ale i v kritické rovině to byl projev kultivovaný a důstojný,“ řekl Právu.

Fiala: Prezident mluvil chvílemi jako opoziční poslanec

„Pan prezident ve svém komplexním vystoupení v Poslanecké sněmovně mluvil chvíli jako prezident, chvíli mluvil jako předseda vlády, který předkládá vlastní programové prohlášení, a chvíli mluvil také jako opoziční poslanec, který se vyrovnává s programovým prohlášením vlády. Takže řadu věcí, které jsme my také kritizovali na programovém prohlášení této vlády, kritizoval i pan prezident,“ zhodnotil Zemanův projev předseda ODS Petr Fiala.

Co se týče programového prohlášení, trvá na kritice kvůli nevyváženosti příjmů a výdajů. „Skutečně není vůbec jasné, jak dojde k vyrovnání mezi příjmy a předpokládanými výdaji. Z tohoto hlediska je předložené programové prohlášení nejenom vágní, ale rozporuplné a neodpovědné. A když k tomu připočítáme to, co jsme taky kritizovali, a to je skutečnost, že vláda pracuje s rozpočtem, který si sice schválila, ale sama nepřipravila, tak to celou tu důvěryhodnost vládního prohlášení staví do velmi podivného světla,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám