Hlavní obsah

Úsvit ani komunisté nepodpoří Sobotkovu vládu. Jedni odejdou, druzí se zdrží hlasování

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Poslanci hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury nebudou hlasovat pro vyslovení důvěry vládě. Při hlasování opustí jednací sál. Proti podpoře bude také ODS, komunisté se zdrží hlasování.

Okamura k hlasování o důvěře vláděVideo: Novinky

 
Článek

Poslanecký klub Úsvitu se tak rozhodl na základě téměř nulové reakce koaličních stran na výzvu z konce minulého týdne, kdy apeloval, aby vládní strany podpořily zákon o obecném referendu výměnou za podporu vládě. „Ze všech stran zareagoval jen Andrej Babiš,“ informoval na úterní tiskové konferenci Tomio Okamura.

Šéf hnutí ANO byl podle něj ochotný se bavit i o parametrech referenda, nicméně neměl mandát hovořit za celou vládu.

„V takovém případě nemůžeme dát celé vládě důvěru,“ reagoval Okamura. Poslanci hnutí Úsvit proto při hlasování opustí jednací sál. Vláda by přesto měla důvěru získat, koaliční strany mají dohromady 111 poslanců.

KSČM se zdrží hlasování

Pro podporu vládě nebudou hlasovat ani komunisté. Ti sice zůstanou v jednacím sále, ale zdrží se hlasování. „Nebudeme odcházet ze sálu, jak nám mnozí podsouvají, budeme v hlasování aktivní,“ uvedl na tiskové konferenci předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Vojtěch Filip k hlasování o důvěře vláděVideo: Novinky

Komunistům se nelíbí příliš obecné programové prohlášení, koaliční smlouva byla podle nich mnohem konkrétnější. Navíc prohlášení podle šéfa strany Vojtěcha Filipa neobsahuje některé zásadní věci.

Chybí mu například zmínka o vytvoření banky, která by byla v rukou státu, nebo o vyjasnění vztahu mezi centrem a kraji. Přitom zkritizoval i ministra zemědělství Mariana Jurečku, jehož názory jsou podle Filipa v rozporu s evropskými dotačními programy. „Mám obavu, že například pan ministr Jurečka nebude zvládat svou roli ministra zemědělství,“ uvedl.

Komunisté jsou připraveni v budoucnu naopak podpořit například zrušení zdravotnických poplatků nebo druhého důchodového pilíře.

ODS nepodpoří

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že je lepší, když se střídá pravicová a levicová vláda, než když se střídá vláda politická a úřednická. Přesto ODS Sobotkův kabinet nepodpoří. „Občanští demokraté nepodpoří hlasování o důvěře nově vzniklé vlády,“ uvedl.

Důvodem je podle něj nedůvěryhodný způsob, jakým vznikla, „když ukázala, že neplatí všechna pravidla pro všechny občany“. Na mysli měl jmenování Andreje Babiše ministrem financí.

Fiala k hlasování o důvěře vláděVideo: Novinky

Zkritizoval také programové prohlášení vlády, které je podle něj fádní, nekonkrétní a na řadě míst rozporuplné. „Dát důvěru vládě na základě tohoto programového prohlášení by bylo stejně naivní, jako kdybych si vzal lyže, šel ven, bylo tam 20 stupňů a já se divil, že nemůžu lyžovat,“ prohlásil.

Postěžoval si zejména na rozpor mezi plány vlády a jejími výdaji. „Příjmy v tomto případě naprosto neodpovídají plánovaným výdajům,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám