Hlavní obsah

TOP 09 a Starostové s Pospíšilem do eurovoleb počítají, za lídra ho ale nechtějí

Právo, Jan Švábek
Praha

TOP 09 udělala první krok, aby získala poslance Jiřího Pospíšila na kandidátku pro květnové evropské volby. V Plzeňském kraji ho do voleb nominovala jako nezávislého kandidáta. Lídrem kandidátky ale Pospíšil téměř jistě nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Osobně o přínosu Jiřího Pospíšila na naší kandidátce nepochybuji,“ řekl krajský šéf a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který Pospíšila oslovil jako první.

Ve stejném duchu v pondělí hovořil i samotný Pospíšil. „Se svými zkušenostmi mohu být na kandidátce TOP 09 užitečný. Vedl jsem české předsednictví v rámci EU v oblasti justice a vyjednal jsem několik rámcových rozhodnutí, která vedla k účinnějšímu a efektivnějšímu postihu v trestním řízení,“ vysvětlil Pospíšil.

Přesto ale nabídku na kandidaturu zatím veřejně nepřijal. „Nejprve vše oznámím kolegům z TOP 09, až poté své rozhodnutí sdělím veřejnosti,“ dodal.

Lídrem nebude

Přesto, že je Pospíšil ve svých vyjádřeních opatrný, řada politiků o jeho kandidatuře hovoří jako o hotové věci. Mnohem větší otazník se vznáší nad tím, jaké místo Pospíšil na společné kandidátce TOP 09 a STAN případně zaujme.

Podle informací téměř jistě nebude do evropských voleb kandidovat z pozice jedničky a měl by zaujmout druhé nebo třetí místo, což je s ohledem na členskou základnu obou seskupení mnohem přijatelnější verzí.

Svědčí o tom i slova krajského šéfa a člena celostátního výboru STAN Pavla Čížka. „Jiří Pospíšil je zkušený politik a v ODS vždy patřil ke křídlu, které bylo k Evropské unii vstřícnější. Určitě by se jeho jméno mělo objevit na předních místech kandidátky, za lídra ho ale nechceme,“ sdělil Čížek s tím, že o všem rozhodne tento čtvrtek výkonný výbor strany.

Pospíšila by na kandidátce mohl předskočit například viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, poslanec Stanislav Polčák nebo senátor Jaromír Štětina.

Pospíšil: žádné nároky nemám 

Pro Jiřího Pospíšila pozice na kandidátce nebude důvod, proč by se měl účasti ve volbách vzdát.

„Neobjíždím organizace topky, nikde o svoji nominaci nebojuji. V případě, že se rozhodnu kandidovat jako nezávislý, tak si žádné požadavky stanovovat nebudu,“ řekl Pospíšil, který v současné chvíli odmítá vstupovat do jakékoliv strany.

Podle šéfa ODS v Plzeňském kraji Vladislava Vilímce je ale jedno, jestli kandiduje jako straník, nebo nezávislý. „Jedná se o pouhou slovní hříčku. I když bude na kandidátce jako nestraník, tak ho tam musí někdo nominovat, v tomto případě TOP 09,“ reagoval Vilímec.

Regionální ODS, kterou Pospíšil před svým odchodem vedl, do eurovoleb nominovala krajskou zastupitelku Radku Trylčovou. Konečné slovo bude mít celostátní orgán ODS – výkonná rada.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám