Hlavní obsah

Starostové zarazili rozpínavé ANO a pojistili si hejtmana Půtu

– Praha
Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Preventivní úder proti rozpínajícímu se ANO Andreje Babiše zvolili Starostové a nezávislí (STAN). Ti si s předstihem rozhodli pojistit si hejtmana a šéfa Starostů pro Liberecký kraj (SLK) Martina Půtu. Ten by měl 28. března vystřídat na postu lídra Starostů místopředsedu Sněmovny a poslance Petra Gazdíka.

Foto: Liberecký kraj

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Článek

Starostové se pro změnu rozhodli ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že Starostům babišovci odloudili jako volebního lídra v Praze někdejšího primátora Jana Kasla. Navíc se v ANO o spolupráci se Starosty pro Liberecký kraj hovořilo delší dobu, lídr hnutí Babiš dokonce Půtu chválil.

Druhý důvod může být, že výměnou Půty za Gazdíka by se STAN opticky distancoval od TOP 09, s níž má uzavřenou dohodu o spolupráci na parlamentní úrovni. A to by mohlo podle některých starostů pomoci v podzimních obecních volbách a hlavně v krajských volbách 2016.

Gazdík chce být jen místopředsedou

Gazdík řekl Právu, že je důležité, aby Starosty do pro ně zásadních krajských voleb za dva roky vedl známý hejtman a že to byl i jeden z důvodů, proč by chtěl zůstat pouze místopředsedou. „Uvnitř jsem pevně rozhodnutý, že na předsedu kandidovat nebudu. Jako svého nástupce, a o to budu žádat Starosty napříč kraji, bych rád viděl Martina Půtu,“ uvedl.

„Své kolegy budu chtít přesvědčit, že to je nejlepší kandidát. Je to hejtman, který zprůhlednil Liberecký kraj a ukazuje, jak by Starostové řídili další kraje a případně zemi. Nemyslím si, že se stát má řídit jako firma, ale jako obec,“ rýpl si do Babišova hesla Gazdík.

Půta o své kandidatuře zatím spekulovat nechtěl. Právu ale potvrdil, že má ambici ucházet se alespoň o místo ve vedení STAN. „Rád bych mluvil do toho, kam bude hnutí směřovat. Ale konkrétně z jaké pozice, se rozhodnu až po krajských sněmech,“ řekl Právu.

Přestup mezi sesterskými stranami

To, že Půta přestřihává pupeční šňůru se svými Starosty pro Liberecký kraj, svědčí i to, že si minulý týden požádal o členství ve STAN.

„Tím bych pozbyl členství ve SLK. Jsme ale vlastně dvě sesterská hnutí. Na Starosty pro Liberecký kraj by bylo možné pohlížet jako na regionální organizaci STAN s právní subjektivitou,“ podotkl hejtman.

Ukazuje, jak by Starostové řídili další kraje a případně zemi. Nemyslím si, že se stát má řídit jako firma, ale jako obec
Petr Gazdík o svém preferovaném nástupci Martinu Půtovi

Důvod, proč se Půtovi Starostové nesloučí se STAN, je prostý - liberečtí starostové by ztratili samostatnost a pak by miliónové státní příspěvky, které dostávají za mandáty, museli posílat do společné kasy STAN.

Akvizice Kasla vyvolala rozruch

Zpráva z minulého týdne, že se Kasl rozhodl pro spolupráci s ANO, způsobila mezi Starosty, kteří s exprimátorem vyjednávali více než rok, pozdvižení. Objevily se dokonce názory, že by STAN s ANO mohli vytvořit společnou kandidátku, když se TOP 09 rozhodla v Praze jít do komunálních voleb sama.

Tyto nápady ale vedení Starostů velmi rychle zatrhlo. Hlavní důvod je spolupráce s TOP 09 ve Sněmovně a skutečnost, že TOP 09 za svého hlavního soupeře považuje právě ANO.

Citlivou situaci si uvědomuje i Půta, který na úrovni obcí spolupráci s ANO nevyloučil. „Tam je to spíše o lidech. Zajímalo by mě, kdo co dokázal, a méně bych přihlížel k tomu, jakou stranu má za jménem,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám