Hlavní obsah

Sobotka chce, aby minimální mzda rostla o 500 korun ročně

Právo, gin

Premiér Bohuslav Sobotka chce postupně zvyšovat minimální mzdu. Ke konci volebního období jeho kabinetu by měla stoupnout na deset tisíc korun měsíčně z dnešních 8 500 korun, tedy ročně by měla postupně růst o zhruba 500 korun. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Článek

Minimální mzda by podle Sobotky měla tvořit 40 procent průměrné mzdy v zemi. „Šest let se nezvyšovala. Jde o to zvýšit motivaci lidí, aby pracovali. Její zvyšování ale bude vždy po jednáních v tripartitě, aby se k tomu vyjádřili odbory i zaměstnavatelé,“ zdůraznil Sobotka.

Vláda podle Sobotky zvažuje, že by firmám, které dají práci skupinám lidí, jež hůře hledají zaměstnání, odpustila na půl roku až rok platby sociálního pojištění.

Sociální dávky unikají

Premiér potvrdil, že stát prakticky přestal kontrolovat, zda jsou sociální dávky vypláceny účelně, zda nemizí například v kšeftování se sociálním bydlením. Je to podle něj tím, že kontrola přešla za předchozí vlády na úřady práce, kterým byl navíc snížen počet úředníků.

„Úřady práce skutečně nemají čas a lidi na to, aby kontrolovaly zneužívání dávek v hmotné nouzi,“ uvedl Sobotka. Připustil, že stát možná zaměstná další lidi na kontrolu daní a právě na kontrolu výplaty dávek.

Nový plán politiky zaměstnanosti

Slíbil, že vláda co nejdříve projedná nový plán politiky zaměstnanosti. „Není to ale jen otázka resortu ministerstva práce, mám na mysli třeba Lesy nebo Povodí, tedy státní podniky, která vytvářejí pracovní místa,“ řekl Sobotka.

Na námitku moderátora, že to je ale jen přelévání peněz v rámci státní kasy, oponoval: „Nejde o to, aby se nám hromadily peníze na účtech, ale aby měli lidé práci.“

Podle Sobotky bude nutné také vyhodnocovat, jaké konkrétní výsledky přinášejí peníze vkládané do aktivní politiky nezaměstnanosti. Největší pochybnosti podle něj vyvolávají rekvalifikace, není-li rekvalifikační kurz navázán na konkrétní pracovní místo. Sobotka podtrhl, že je nutné v této věci úžeji spolupracovat s firmami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám