Hlavní obsah

Obyvatelé Frenštátu si připomínají rok od ničivého výbuchu, obětem vysázeli stromy

Právo, Denisa Telaříková

Náročný rok plný bolesti a emocí má za sebou Frenštát pod Radhoštěm. Loňské ráno 17. února se obyvatelům města nesmazatelně zapsalo do jejich srdcí. Městem tehdy otřásl silný výbuch v panelovém domě číslo 39 na ulici 6. května.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Po vybuchlém domě zůstala ve Frenštátě prázdná parcela s nově zasazenými čtyřmi stromy na památku šesti obětí.

Článek

Problémový soused Antonín Blažek si zde vyřizoval účty se sousedy tak, že v domě pustil plyn a následně ho vyhodil do povětří. Při explozi, která třípatrový panelák téměř srovnala se zemí, zahynulo pět lidí včetně tří dětí, dalších 11 nájemníků bylo zraněno. Výbuch nepřežil ani strůjce pomsty Blažek. Exploze poškodila i dva sousední vchody.

Lidé se pokusí zahojit rány v srdci

Rok po tragickém neštěstí se v neděli 16. února Frenštátští znovu pokusí zahojit rány ve svých srdcích. Ve farním kostele svatého Martina se v 16 hodin sejdou na vzpomínkové bohoslužbě za oběti zbytečné tragédie.

„Domluvili jsme se s městem a místním farářem na tom, že po roce dáme šanci lidem znovu se vypořádat s tou tragédií. Někteří byli totiž vloni v době veřejného vzpomínání a piet v nemocnicích. Je to i nyní pro ně šance přijít a celou situaci ve své duši jaksi začistit,“ řekl Právu David Tichý z Krizového centra Ostrava, které vzpomínkovou akci ve Frenštátě pořádá.

Stromy pro oběti tragédie

Loňské neštěstí dnes na místě, kde stával dům číslo 39, připomínají jen čtyři nedávno vysazené stromy na prázdné parcele poblíž dvou vchodů, které se podařilo opravit. Tři okrasné třešně vzpomínají na tři děti, které při výbuchu přišly o život, čtvrtým stromem je dub na památku ostatních obětí.

Pozemek pod odstraněným domem číslo 39 stále patří lidem, kteří v něm žili. Ti se rozhodli jej darovat v budoucnu městu. Nejdříve však musí skončit dědické řízení. Loňská událost mezi lidmi po celém Česku vyvolala vlnu solidarity. Ve sbírce pro postižené rodiny se vybralo téměř 22 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám