Hlavní obsah

Okamura nabízí koalici obchod: Podpořte referendum výměnou za důvěru vládě

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dopis s nabídkou na politický obchod zaslal předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura šéfům ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, hnutí ANO Andreji Babišovi a KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. Žádá je v něm, aby se vyjádřili, zda vláda podpoří zákon o všeobecném referendu. V případě kladných odpovědí jsou poslanci Úsvitu ochotni vyslovit kabinetu důvěru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura s členy poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie

Článek

„Prosíme vás o vyjádření, zda vaše vláda podpoří zákon o všeobecném referendu, které nebude jen formální, nerealizovatelné, ale bude skutečně funkční,“ píše v dopise.

Následuji výčet, jak by takové referendum mělo vypadat: „Jeho vyhlášení v praxi nebude znemožněno vysokým počtem podpisů potřebných pro iniciaci referenda (tzn. nad 100 tisíc petentů), nebo jinou formální kličkou; jeho platnost, tak jako dnes u všech jiných typů voleb do Parlamentu ČR, kraje, obce a Senátu, nebude vázaná počtem voličů - otázky v referendu budou omezeny pouze jejich ústavností, kterou bude přezkoumávat Ústavní soud.“

Okamura žádá, aby se předsedové stran vyjádřili do pondělí 17. února, aby poslanecký klub Úsvitu mohl zaujmout stanovisko k úternímu hlasování o důvěře vládě.

Ačkoliv Okamura v dopise oficiálně nenabízí ”výměnný obchod“, tedy podporu zákona o všeobecném referendu za podporu kabinetu při hlasování o vyslovení důvěry, v doprovodném textu pro média je konkrétní.

„Posíláme na vědomí text výzvy hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury koaličním stranám s nabídkou podpory při hlasování o důvěře vládě výměnou za uzákonění v praxi skutečně funkčního referenda,“ píše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám