Hlavní obsah

Je to zlom, tvrdí někteří politici o zatčení Rittiga

Právo, Novinky, val, rsk
Aktualizováno

Čtvrtečním zatčením lobbisty Ivo Rittiga se policie přesouvá od zatýkání politiků k podnikatelům, což je zlom ve vývoji kauzy, tvrdí někteří poslanci. Shodnou se, že je dobře, že policie koná. Někteří zatčení vlivného lobbisty považují pouze za dílčí počin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Benda (ODS)

Článek

"Je dobře, že policie koná," řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle kterého se kauza expremiéra Nečase Rittigovým zatčením posouvá z ryze politické sféry do sféry podnikatelské.

Marek Benda (ODS) připomněl, že se teprve ukáže, zda bude podnikatel postaven před soud a prokážou mu nějakou vinu. František Laudát (TOP 09) vidí v zatčení kontroverzního podnikatel zlom, neboť doposud policisté řešili hlavně politiky.

„Samozřejmě pokud budou obviněny nějaké osoby, které se případně podílely na korupci v této zemi, budu jenom rád,“ komentoval údajné zatčení Benda.

Zdůraznil ale, že dosud není jasné, co se ve skutečnosti stalo. „Nevíme, jaké obvinění v jaké souvislosti bylo vzneseno, nedokážeme toto posoudit, jestli je to jenom zase další z monstr akcí, nebo jestli je to opravdu nějaký krok, který má směřovat k tomu, že něco bude vyšetřeno.“

Je to jistý psychologický zlom, protože doteď honili státní zástupci a policie spíš politiky, teď se dostává na druhou skupinu
poslanec TOP 09 František Laudát

„Jedna věc je někoho zatknout, druhá věc je někoho postavit před soud a před soudem mu něco dokázat. Až bude toto hotovo, tak bych řekl, že policie něco splnila. Zatýkání už jsme za poslední rok zažili zejména od této party poměrně hodně. Dost bez výsledků,“ dodal Benda.

Kalousek: Zřejmě mají důvod

Jiní politici nechtěli zatčení Rittiga příliš komentovat. „Jak to mohu komentovat? Je to zásah orgánů činných v trestním řízení. Zřejmě k tomu mají důvod,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Laudát: Je dobře, že policie koná

„Pan Rittig je z pohledu trestního práva občan jako každý jiný. Nebyly řečeny a nejsou známy žádné detaily. Co vím z veřejně dostupných informací, byl zatčen kvůli kauze jízdenek v dopravním podniku. Jestli má policie pádné důkazy, pak je dobře, že koná,“ řekl novinářům poslanec a někdejší dlouholetý pražský zastupitel František Laudát (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

„Je to jistý psychologický zlom, protože doteď honili státní zástupci a policie spíš politiky, teď se dostává na druhou skupinu, kterou kdysi pan Topolánek označil jako kmotry. Pokud mají důkazy, tak si myslím, že jsou na správné cestě,“ dodal.

”Zatčení Ivo Rittiga a jeho spolupracovníků svědčí o tom, že v České republice pracuje policie, státní zastupitelství i soudy dobře. Příměr o „nedotknutelných“, který byl občany často používán, tak ztrácí svůj smysl. Věřím, že Česká republika je a bude právním státem, kde zákony platí bez rozdílu pro všechny,” ocenil práci policie šéf komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám