Hlavní obsah

O víkendu zima rozhodně nebude, čeká nás slunce a jarní teploty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné počasí s nadprůměrnými teplotami, které by například v Polabí mohly vystoupit až k 15 stupňům Celsia, slibují meteorologové na nadcházející víkend. Pocitovou teplotu bude snižovat pouze vítr, který může v sobotu dosáhnout v nárazech až 20 m/s, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Počasí na víkendVideo: Novinky

 
Článek

„Ačkoli pranostiky hovoří o tom, že na svatého Valentýna se vrací zima a většinou nastává ochlazení, letos tomu bude přesně naopak,“ řekla Honsová. Ve čtvrtek ráno sice řidičům na mnoha místech České republiky komplikovalo cestu náledí, ale odpoledne se už teploty vyšplhaly k 9 stupňům Celsia.

V noci ze čtvrtka na pátek sice může na některých místech sněžit, především v oblastech od 500 metrů nad mořem, ale podle Honsové je to jen „lehké upozornění na to, že máme zimu“.

V pátek bude zpočátku oblačno a může pršet, ve vyšších polohách to mohou být srážky smíšené. „Postupně ovšem bude oblačnosti ubývat a odpoledne by už mělo být polojasno nebo dokonce jasno,“ řekla Honsová. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 4 až 8 stupňů Celsia.

Sobota by měla být podle meteorologů nejteplejším dnem z celého týdne. Zpočátku bude oblačno, na severu se může objevit občasný déšť, ale postupně by se mělo vyjasňovat na polojasno. Ranní teploty jsou v rozmezí 2 až -2 stupně Celsia, odpolední by měly být od 5 do 9 stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti se dostanou až na 13 stupňů Celsia. „Na některých místech, například v Polabí, by se teploty mohly dostat až na 15 stupňů Celsia,“ předpovídá Honsová.

Víkend by měl být ovšem větrný, v sobotu bude rychlost větru dosahovat v nárazech až 20 m/s, v neděli se sice uklidní, ale stále bude dosahovat hodnot 15 m/s. „Přestože teploty budou v sobotu vyšší, pocitově nám je vítr bude snižovat,“ doplnila meteoroložka.

V neděli přes Česko přejde studená fronta, která s sebou přinese déšť a na některých místech sněhové přeháňky. Teploty ráno spadnou na 4 až 0 stupňů Celsia, odpolední se budou pohybovat mezi 5 až 9 stupni.

Výrazná změna počasí by neměla nastat ani na počátku dalšího týdne. Ráno by měly být teploty pod bodem mrazu, odpoledne se budou pohybovat opět mezi 5 až 9 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám