Hlavní obsah

Ištvan hájí stíhání Nečase. ODS je hysterická, tvrdí Benešová

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan jednoznačně odmítl, že by nynější stíhání Petra Nečase jakkoli souviselo s vyhláškou o působnosti vrchních státních zastupitelství, kterou v lednu vydala tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

„To obvinění se přece událo ve věci, kterou my vyšetřujeme od června loňského roku, a já v tom nevidím vůbec žádnou souvislost, kterou tady někdo naznačuje,“ uvedl Ištvan. Upozornil, že v této kauze probíhá společné řízení už od června 2013 a zmíněná vyhláška podle něj řeší zcela jiné věci.

„Řeší otázku, když se nějaká věc vyloučí ze společného řízení, jak se má v té věci dál postupovat,“ poznamenal Ištvan. Jde třeba o případy, kdy kauzu s vysokou škodou (nad 150 miliónů korun) dozorují vrchní žalobci a tamní tzv. 6. odbory specializované na závažnou hospodářskou trestnou činnost, ale v rámci daného případu policie zjistí i jiné skutky stejných podezřelých osob, které by už ale věcně spadaly pod okresní státní zastupitelství.

Zbytečná hysterie

Vyhláška tedy upřesňuje, že by se vyšetřování nemělo tříštit a část kauzy předávat nižším žalobcům. Jde například o trestné činy, jako je podílnictví či legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Stejně jako Ištvan odmítla spojení vyhlášky s obviněním Nečase i sama Benešová, která je pod ní podepsaná.

„Ta vyhláška nezpůsobila trestní stíhání Nečase, to pozor! To jsou zase hysteričtí odeesáci, navíc Nečas je na mě vysazený, a když vidí jméno Benešová, tak propadá panice. Takže už zase vymýšlejí konstrukce, co všechno to způsobilo,“ míní současná poslankyně za ČSSD.

„Jde o to, že když je nějaký případ rozdělaný, tak aby se to nepředávalo zase někam jinam, protože tím se to zdržuje. Mínili jsme tím posílit kvalitu vyšetřování, protože vrchní (žalobci) jsou vždycky zkušenější než na okresech, a jednak je to i posílení rychlosti, protože kdyby se to dávalo zase nižším zastupitelstvím, tak je ta kauza zase pryč,“ doplnila Benešová.

Drama dělají politici

Politici z toho podle ní dělají „drama o třech dějstvích“. „Pan Nečas samozřejmě neuzná chybu,“ dodala bývalá ministryně.

„Zmíněnou úpravu iniciovalo Nejvyšší státní zastupitelství, nikoli ministerstvo spravedlnosti,“ reagovala na tvrzení ODS o vyhlášce mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Dodala, že návrh prošel řádným připomínkovým řízením, kdy jej posuzovala mimo jiné i Bezpečnostní informační služba. K připomínkám jej navíc dostaly krajské a vyšší soudy i státní zastupitelství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám