Hlavní obsah

Poslanci se letos podívají do Brazílie, Mexika, Bhútánu nebo do Koreje

Novinky, Václav Lang
Praha

Členové organizačního výboru na svém středečním zasedání odsouhlasili návrh na zahraniční cesty jednotlivých výborů Sněmovny. Poslanci se tak v letošním roce podívají do řady zemí, například do Mexika, Brazílie, Koreje, Nepálu nebo do Bhútánu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Poslanci schválili návrh beze změn, každý z výborů Sněmovny má nárok na dvě zahraniční cesty, výbor pro evropské záležitosti a zahraniční výbor na tři až čtyři cesty. Celkem tak poslanci vyjedou na 36 až 38 zahraničních cest, často ale během jedné navštíví dvě sousední země. Sněmovna na ně vyhradila 29 miliónů korun.

Mezi zeměmi, do kterých se poslanci vypraví, jsou nejčastěji evropské státy, najdou se ale mezi nimi i exotické destinace, jako jsou Mexiko, Senegal, Nepál, Bhútán nebo Brazílie.

„Jednotlivé výbory podrobně odůvodnily důvody, proč se rozhodly právě pro tyto destinace. Je to obecně podpora naší ekonomické diplomacie a je to v úzké koordinaci s ministerstvem zahraničních věcí,“ komentoval zahraniční cesty předseda organizačního výboru Jan Hamáček.

Žádná dovolená, tvrdí Hamáček

Například cesta rozpočtového výboru do Mexika je ve sněmovních materiálech odůvodněna slovy: „Jednání s partnerskými výbory, aktuální ekonomická situace včetně situace státního rozpočtu, rozvoj vzájemné hospodářské spolupráce, smlouvy o ochraně investic a zamezení dvojímu zdanění, přístup vlády a parlamentu k řešení, resp. předcházení situací vyplývajících z poruch ekonomického cyklu, bankovní systém, bankovní pravidla a regulace.“

Hamáček také odmítl, že by poslanci jezdili na tyto cesty jako na dovolené a věnovali se tam například seznamování s místním folklórem. „Seznámení s místním folklórem nemůže být hlavním důvodem cesty. Budu velmi pečlivě sledovat program dané cesty a už ve fázi přípravy budeme všichni dbát na to, aby program opravdu odpovídal důležitosti cesty,“ prohlásil.

Co se týče délky cest, v evropských destinacích se pohybují do dvou tří dnů, u vzdálenějších oblastí kolem čtyř až pěti dní. Žádný předpis na toto téma ale neexistuje.

„Diety poslanců jsou stanoveny zákonem. Co se týká ubytování, je to standardní ubytování řekněme českého typu. Nejsou to žádné luxusní hotely, jsou to hotely většinou tří- až čtyřhvězdičkové,“ doplnil Hamáček.

Mají tam makat, tvrdí Schwarzenberg

Například zahraniční výbor, jemuž předsedá šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, se letos vypraví do Německa, Polska, Nepálu a Bhútánu a do Senegalu.

„Co se týče západní Afriky, tam Česká republika v posledních letech nebyla příliš přítomná. Senegal je klíčová země pro francouzsky mluvící a vůbec celou západní Afriku,“ hájil Schwarzenberg jednu z cest výboru. Naopak v Nepálu jde podle něj zejména o politické účely. „Jak známo, proběhly tam převratné změny v ústavě, monarchie se změnila na republiku, je tam nově ustanovený sociálnědemokratický premiér,“ podotkl Schwarzenberg s tím, že poslance bude zajímat zejména tamní politický vývoj.

Každopádně je ale proti tomu, aby se zákonodárci v daných zemích věnovali něčemu jinému než práci. „Především tam mají makat,“ konstatoval. „Já bych jim to co nejvíc naplnil prací, po pravdě řečeno. Snad jedno odpoledne, když budou vedle nějaké významné památky, tak prosím,“ dodal.

Na to chce dohlédnout i Hamáček, který vyzval výbory, aby zvážily, jak jej budou po návratu o své výpravě informovat. „Aby to nebylo pouze v rovině zápisu, který dělá velvyslanectví, ale aby ty výbory samy zvážily možnost nějakého výstupu,“ přiblížil. Výstupy mají být podle něj konkrétnější než v minulosti.

Odsouhlasené zahraniční cesty jednotlivých výborů Sněmovny pro letošní rok:
hospodářský výborBrazílie, Srbsko
kontrolní výborMoldavsko, Portugalsko
mandátový a imunitní výborVelká Británie, Estonsko a Litva
petiční výborArménie, Ukrajina
rozpočtový výborFrancie, Mexiko
ústavně-právní výborRumunsko, Itálie a Vatikán
volební výborSRN, Belgie
výbor pro bezpečnostKazachstán, Izrael
výbor pro evropské záležitostiRakousko a Slovensko, Bosna a Hercegovina, Gruzie
výbor pro obranuRusko, Korejská republika
výbor pro sociální politikuŠvýcarsko, Island
výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovuGruzie, Singapur
výbor pro veřejnou správu a regionální rozvojŠvédsko, Velká Británie
výbor pro zdravotnictvíKazachstán, Dánsko
výbor pro životní prostředíMongolsko, Makedonie
zahraniční výborSRN a Polsko, Nepál a Bhútán, Senegal
zemědělský výborSlovinsko, Ázerbájdžán

Reklama

Výběr článků

Načítám