Hlavní obsah

Žalobci: Obviněním Nečase řešíme otázku celospolečenského významu

Aktualizováno

Obvinění expremiéra Petra Nečase v kauze trafik pro trojici exposlanců je podle žalobců olomouckého Vrchního státního zastupitelství věcí celospolečenského významu. Nečas byl v kauze své choti Jany Nečasové (dříve Nagyové) obviněn z uplácení. Ačkoli žalobci Nečase přímo nejmenují, je patrné, že jde o něj.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

„V této trestní věci jde o zodpovězení zásadní otázky celospolečenského významu, zda se mají poslanci v procesu projednávání a schvalování zákonů, které ovlivňují život všech občanů, ve smyslu svého ústavního slibu řídit svým nejlepším vědomím a svědomím a mandát vykonávat v zájmu všeho lidu, nebo zda a nakolik je přípustné, aby jejich rozhodování mohlo být ovlivňováno slibem nebo poskytnutím osobních výhod,“ konstatovali žalobci s připomínkou, že existuje podezření, podle něhož se Nečas podílel na nabídce a následně i poskytnutí „neoprávněné osobní výhody“ určitým úředním osobám.

Celá kauza podle nich souvisí s projednáváním daňového balíčku v září roku 2012. Trojice poslanců ODS se podle žalobců vzdala mandátu, čímž umožnila schválení zákona. Nádavkem za to měli získat lukrativní posty ve společnostech se státní účastí.

Proč tak pozdě, diví se advokát

Nečasův advokát Josef Lžičař konstatoval, že jeho klient dostal dokumenty o obvinění v úterý kolem 17:00. "Jak mi to tlumočil, jsou tam kvanta různých esemesek, všechno se to vztahuje k období tuším září až říjen 2012. Potom jsou tam zřejmě ještě nějaké odposlechy," popsal.

Poznatky, kterými policie dokládá údajný trestný čin, jsou podle něj již známé. "Orgány činné v trestním řízení o nich věděly již v prvé polovině roku 2013, protože ke stíhání poslanců ODS došlo v červnu 2013. Mohu si jen klást otázku, proč dochází k takto opožděnému trestnímu stíhání," doplnil právník.

Kauzy vedly k pádu vlády

Kauza údajného podplacení Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla v důsledku k pádu vlády a Nečasově odchodu z čela ODS. Vedle něj jsou obviněni i jeho manželka a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Nagyová s Bočkem měli Nečase navést k přislíbení úplatku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám