Hlavní obsah

Vláda zohlední připomínky tripartity, slíbil Sobotka

Programové prohlášení vlády bude doplněno o návrhy odborů a zaměstnavatelů. Na úterním jednání tripartity se na tom shodl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se zástupci zaměstnanců a podnikatelů. Vláda chce programové priority schválit ve středu. Zaměstnavatelé jsou k plánům vlády obezřetní, není podle nich jasné, kde na své záměry kabinet získá peníze.

Vláda přidá do svého programu i připomínky odborů a zaměstnavatelůVideo: Novinky

 
Článek

"Dostali jsme několik připomínek, některé nepochybně ještě zvládneme zapracovat," uvedl Sobotka. Zdůraznil, že programové prohlášení vlády je nutné posuzovat společně s koaliční dohodou. Svázané v jednom dokumentu je dostanou i poslanci. O programu budou ještě předtím, než ho schválí kabinet, jednat zástupci koalice. Čtyřčlenné stranické týmy se sejdou ve středu v 18:00 v poslaneckém klubu ČSSD.

Zaměstnavatelé i odboráři měli už dřív pochybnosti o tom, kde na splnění plánů kabinet vezme peníze. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka zůstává i po jednání tripartity "zamlženo", jaké by mohly být příjmy rozpočtu. Na straně výdajů se dá uspořit 40 až 50 miliard, míní Hanák.

Zaměstnavatelům v šestnáctistránkovém návrhu vládního programu podle něj nejvíc chybělo téma informačních technologií. Doplnit by se do dokumentu prý mělo pokrytí Česka vysokorychlostním internetem. Podnikatelé by uvítali podrobnější popis podpory vývozu a zaměstnávání, důraz kladou na rekvalifikace.

Sobotka dodržel slovo

Zajímá je i čerpání peněz z EU a české zastoupení v Bruselu na klíčových místech. "Nabádal jsem také, aby ministři zvedli zadek a jezdili do Bruselu a neposílali za sebe úředníky druhého a třetího řádu," uvedl Hanák. Současně premiéra chválil za to, že "dodržel slovo chlapa" a vláda s odbory a zaměstnavateli svůj program předem projednala.

Odborářům v materiálu schází mimo jiné podpora nezaměstnaných, uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Do programu by začlenili i to, že se vláda chce s předáky a zaměstnavateli na nových zákonech předem dohodnout.

Pícl řekl, že pro odbory je priorita nastartování ekonomického růstu a boj s nezaměstnaností. Po vládě chtějí "akční plán" s termíny plnění opatření a s informací o financování.

Tripartita se bude zpočátku scházet každý měsíc. Další zasedání by se mělo konat 13. března. Ministři, odboráři a zaměstnavatelé se na něm zaměří na čerpání peněz z EU, podporu zaměstnanosti a situaci v resortu dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám