Hlavní obsah

Jurečka: Haškův nápad k restitucím je nepovedený žert

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma církevních restitucí se čím dál více stává bojištěm, kde se střetávají lidovci se sociálními demokraty. Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se ostře pustil do jihomoravského hejtmana a poslance ČSSD Michala Haška kvůli jeho návrhu změnit zákon o církevních restitucích. Podle Jurečky se Hašek dopustil nepovedeného žertu.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Hašek v pondělí oznámil, že chce podat návrh na změnu zákona, aby Státní pozemkový úřad mohl prodlužovat pronájem na pozemcích blokovaných pro církve. Farmáři, kteří nemají nájemní smlouvu, nemohou podle Haška žádat o dotace na tyto pozemky.

Jurečka ale oponuje, že takový návrh nemá žádnou logiku. „V právním státě nemohu přece někomu po letech něco vrátit a zároveň mu říci: Je to sice tvoje, ale nakládat s tím dlouhé roky nesmíš,“ řekl Právu Jurečka. Dodal, že u zemědělských nemovitostí mohou být výpovědní lhůty až 15 let. „Od pana hejtmana Haška, coby právníka to beru jako nepovedený žert,“ poznamenal ministr.

Soc. demokraté se snaží zákon o církevních restitucích všemožně osekat. Začali kvůli tomu i jednat s představiteli církví, které chtějí přesvědčit, aby se vzdali části 59miliardové paušální náhrady. Minulý týden poslanci ČSSD Jeroným Tejc a Jaroslav Foldyna zase navrhli, aby se pozemkovému fondu prodloužila lhůta na vydávání nemovitostí z půl roku na 12 měsíců. [celá zpráva]

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zase inicioval vznik speciálního vládního týmu, který by měl monitorovat vydávání majetků církvím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám