Hlavní obsah

Poprask kolem mateřinky, odmítnutých dětí se zastalo ministerstvo

Právo, Patrik Biskup

Pořádný poprask vyvolalo ministerstvo školství kolem přijímacího řízení do mateřské školy v Tlučné na Plzeňsku. Zrušilo všechna zamítavá rozhodnutí z loňského května s tím, že jsou nedostatečně odůvodněná, a tudíž je nelze přezkoumat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo současně poukázalo na to, že nastavená kritéria pro přijetí dětí byla nelegitimní, uchazeči neměli rovné podmínky a přijímací řízení bylo netransparentní a neobjektivní. Po osmi měsících tak dostala více než dvacítka odmítnutých dětí novou šanci.

Podnět k přezkumnému řízení obdrželo ministerstvo od Karla Pressla, jehož dcera patřila mezi neúspěšné uchazeče.

„Upozornil jsem na to, že ředitel mateřské školy vydal rozhodnutí, které není v souladu s právními předpisy v důsledku nelegitimnosti kritérií stanovených v rámci přijímacího řízení, o jehož transparentnosti jsem měl pochybnosti,“ řekl Právu Pressl. Předtím neuspěl s odvoláním u krajského úřadu, kde jeho argumenty shodili se stolu.

Nedostatek důvodů pro odmítnutí

„Mateřská škola nedostatečně odůvodnila, proč rozhodla tak, jak rozhodla. Z rozhodnutí nejsou patrné veškeré skutečnosti, které ředitele k nepřijetí dítěte vedly, proč byly upřednostněny jiné děti a podobně,“ píše se v rozhodnutí ministerstva, které má Právo k dispozici.

Z něho dále vyplývá, že pro přijetí do mateřské školy byl nutnou podmínkou trvalý pobyt dítěte v obci, což je podle veřejného ochránce práv nepřijatelné a nelegitimní. Ministerstvo dále zjistilo, že vedení mateřské školy se této podmínky zřejmě ani nedrželo.

„Při rozhodování v rámci přijímacího řízení s největší pravděpodobností nepostupovalo v souladu s předem stanovenými kritérii, když přijalo na úkor dětí s trvalým pobytem v obci dítě, které v době přijetí nemělo v místě mateřské školy trvalý pobyt, čímž uchazeči při přijímacím řízení neměli rovné podmínky a přijímací řízení tak probíhalo netransparentně a neobjektivně,“ uvádí dále ministerstvo.

Ředitel školky se brání

Ředitel pranýřované školy Karel Rada se závěry ministerstva nesouhlasí. Je přesvědčený, že všechna  rozhodnutí byla vydaná správně v souladu se správním řádem. „Co se týče kritizované nelegitimnosti kritérií pro přijímání dětí do mateřské školy, je stanovisko ombudsmana, o které se opírá ministerstvo, pouze doporučující. Tedy není to zákon ani vyhláška, takže prostě pro mě není právně závazné,“ prohlásil Rada.

Že by se teď mohlo změnit pořadí dětí z původního přijímacího řízení, Rada nepředpokládá. „Jsem připravený vydat ta rozhodnutí znovu. Holt si vycucám z prstu slohová cvičení, abych udělal někomu radost. Budu tam plácat nějaké nesmysly, když podstata je jasná – místa ve školce fyzicky nejsou,“ dodal Rada.

Podporu má od starosty Tlučné Stanislava Volfa. „Já tomu nerozumím. Ministerstvo na jednu stranu říká, že přijímací kritéria byla nelegitimní, a druhým dechem dodává, že škola nepostupovala v jejich souladu a tím uchazeči při přijímacím řízení neměli rovné podmínky,“ kroutil hlavou Volf.

Nemocná úřednice

Podle něho ministerstvo rozhodlo od stolu, aniž by si některé věci ověřilo. Konkrétně mu vadí konstatovaní, že přijímací řízení nebylo v pořádku.

„Kdyby si ten člověk z ministerstva alespoň u nás zjistil, jak to bylo s tím dítětem, které v době přijetí do školky nemělo v obci trvalý pobyt, tak mu vysvětlím, že úřednice, která má na starosti evidenci obyvatel, si v té době zlámala kotník. Neměli jsme ji tady tři měsíce a v podstatě jsme nedělali přihlašování,“ tvrdil starosta. Na dotyčného úředníka chce napsat stížnost ministrovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám