Hlavní obsah

Zima? Většinou slunečno a teploty silně nadprůměrné

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ani v polovině února do České republiky nedorazí zima, jak ji známe. Místo mrazu a sněhu bude převládat slunečné počasí s nadprůměrnými teplotami. Ty se v závěru týdne vyšplhají i nad 10 stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Článek

Celý týden bude teplotně nadprůměrný. Odpolední teploty budou až o pět stupňů Celsia vyšší oproti normálu. „Zároveň bude hodně aprílové,“ připomněla Honsová. „Pořád se budou střídat a přecházet přes naše území jednotlivé frontální systémy.“

V pondělí bude až do večera slunečno, pak ale přes naše území přejde okluzní fronta, jejímž vlivem bude od západu přibývat oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami. Na horách se bude jednat o srážky sněhové. V maximech naměříme 5 až 9 stupňů.

Stejné odpolední teploty budou panovat také v úterý, ráno naměříme 0 až 4 stupňů. Na rozdíl od pondělka ale bude převládat velká oblačnost, ojediněle s dešťovými přeháňkami. Ty budou od 800 metrů sněhové, ovšem i teploty ve vyšších polohách se budou pohybovat kolem 2 stupňů.

O víkendu nad 10 stupňů

Ve středu bude zpočátku jasno až polojasno, až ve večerních hodinách bude od západu přibývat déšť. Ráno naměříme –2 až 2 stupně, odpoledne 4 až 8.

Podobné to bude i ve čtvrtek a v pátek. Převládat bude zmenšená oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami. V pátek se mírně oteplí na 5 až 8 stupňů.

Ještě větší oteplení přijde o víkendu – sobota bude zřejmě nejteplejším dnem týdne a rtuť teploměrů vystoupí na 7 až 11 stupňů.

Nadprůměrné počasí zatím podle Honsové pravděpodobně vydrží i příští týden. Zároveň ale připomněla, že před dvěma lety bylo v Praze 11. a 12. února ráno kolem –20 stupňů a na celém území hlásili meteorologové vydatné sněžení. „Jenom to dokazuje, že v tomto období může být jak velmi chladno, tak velmi teplo,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám