Hlavní obsah

Většina českých skiareálů hlásí dobré podmínky pro sjezdové lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Provozovatelé skiareálů na jihu Čech hlásí před víkendem dobré podmínky pro sjezdové lyžování. Až 60 centimetrů sněhu mají na Lipně a kolem 40 v Kvildě a v Horní Vltavici, zlepšily se i podmínky na zadovské Kobyle. Spokojeni jsou ubytovatelé u šumavských areálů, přijely totiž rodiny s dětmi z krajů, kde jsou jarní prázdniny. V příštích dnech by mohlo na horách sněžit, v nižších polohách bude mrholit.

Článek

„Na sjezdovkách ve skiareálu Lipno leží 60 centimetrů sněhu a díky pravidelnému technickému zasněžování přibyl další. Lyžaři mají k dispozici přes osm kilometrů sjezdových tratí, nejvíce na Šumavě," uvedl mluvčí společnosti Lipno Servis Jiří Falout.

V provozu je také skicrossová trasa, obří sněhové překážky tam dosahují několika metrů. Jarní prázdniny jsou ve skiareálu Lipno patrné. Lidé přijíždějí na klasické týdenní pobyty. Nejvíce jsou to Češi a také Němci, Nizozemci prázdniny teprve budou mít. V areálu tento týden brázdí svahy také účastníci z pěti škol.

„Zde narážíme na ubytovací kapacity vhodné pro školy, kterých není na Lipně mnoho. Zájem o lyžování je po celý únor, lidé nestornují kvůli obavám z nedostatku přírodního sněhu ani pobyty na březen," shrnul Falout.

V Kvildě si lebedí

Mimořádně dobrou sezónu si pochvalují ve skiareálu v Kvildě na Prachaticku. Na rozdíl od jiných lokalit tam v noci neustále mrzlo, a navíc od prosince do začátku února svítilo slunce. Svah tam brázdí především rodiny s dětmi a také školní kurzy. Spokojeni jsou i ubytovatelé. Jen přírodního sněhu v okolí je nedostatek a stopy pro běžkaře se nedají upravovat. Zisky z nadprůměrné sezóny budou v Kvildě investovat do modernizace vleků a atrakcí pro děti, řekl provozovatel Richard Jirouš.

Ve Skiparku Frymburk na kopci Marta je v provozu 620 metrů dlouhá rodinná sjezdovka Relax, zdarma je vstup do dětského parku. "Na Hochfichtu, na rakouské straně Šumavy, si díky výborným sněhovým podmínkám na nezájem českých lyžařů rozhodně nestěžují. Na začátku týdne tam přivítali už stotisícího návštěvníka této lyžařské sezóny," uvedl Martin Řezáč z Lipna-Marketing. Pro běžkaře je pak upraveno 37 kilometrů stop v areálu Schöneben.

Výborné podmínky i ve středních Čechách

Ve středních Čechách se bude o víkendu lyžovat ve třech ski areálech. Podmínky pro lyžování jsou ideální v areálu Monínec u Sedlce Prčice, v Chotouni u Prahy a na Šibeničním vrchu u Mnichovic.

Minulý víkend byl podle provozovatelů otevřených ski areálů ve středních Čechách zatím nejlepší v této sezóně. I pro ten následující slibují výborné podmínky. Zhruba 50 až 70 centimetrů sněhu leží na sjezdovce v Chotouni u Prahy.

„Vypadá to stále stejně, tedy dobře. Je i hezké počasí," řekl provozovatel Jan Němeček. Areál Monínec u Sedlce Prčice hlásí 80 centimetrů technického sněhu v celé ploše sjezdovky, podle provozovatele Jaroslava Krejčího zřejmě dobré podmínky vydrží ještě dlouho.

Ideální podmínky jsou také na Šibeničním vrchu u Mnichovic. „Máme 30 až 40 centimetrů sněhu," řekl provozovatel Jan Zenkl. Pokud se budou teploty pohybovat v ranních hodinách alespoň na nule, podmínky podle Zenkla vydrží i nadále.

Zavřený zatím zůstává ski areál Kvasejovice u Sedlce Prčice. Podle Petra Kroužila z areálu to letos poprvé vypadá, že vůbec neotevřou. "I když bylo loni nebo předloni sněhu také málo, vždycky jsme fungovali. Letos tam sníh máme, ale pořád je to málo," sdělil. Celou sezonu zůstane uzavřena také příbramská sjezdovka Padák. Její otevření by se již podle provozovatelů kvůli dosavadní teplé zimě nevyplatilo.

Střediska na Liberecku jsou zaplněná

Začátek jarních prázdnin se příznivě projevil na návštěvnosti lyžařských středisek v Libereckém kraji, která jsou tento týden plná i v pracovních dnech. Kvalita sjezdovek je podle provozovatelů dobrá, i když na jejich stav si stěžují v Rokytnici nad Jizerou v západní části Krkonoš.

„Schytáváme to od lidí, že se dělají boule, ale nic s tím za současných podmínek udělat nemůžeme," řekl ředitel areálu Jiří Krtička. Podle něj se ve čtvrtek teploty pohybují kolem nuly a pro částečně otevřený areál je 2000 lidí za den příliš. Sjízdné sjezdovky nejsou schopné takový nápor pojmout.

„Normálně by se lyžovalo na ploše třikrát větší," podotkl Krtička. Podle něj se kvalita sjezdovek zhoršuje kolem oběda. Letošní zima Rokytnici nepřeje, přírodního sněhu napadlo velmi málo a nebylo ani mnoho mrazivých dnů vhodných k zasněžování. V největším středisku kraje je tak z možných více než 22 kilometrů dostupných necelých sedm kilometrů sjezdovek.

Znatelně lépe jsou na tom v nedalekém Harrachově, kde se drží teplota pod nulou a lyžaři tam mohou využít šest ze sedmi kilometrů sjezdovek. „Podmínky jsou skvělé a je tu poměrně i dost lidí, denně 2000 až 3000. Někdy je to až nepříjemné, musí se čekat deset až 15 minut," uvedl náčelník harrachovské lanovky Milan Goč.

Na Ještědu otevřeli Slalomák

Na Ještědu ve čtvrtek otevřeli Slalomák. „Uzavřená tak zůstává pouze sjezdovka Pod lany," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. V provozu mají ve středisku přes šest kilometrů tratí a denně tam podle počasí lyžuje 1000 až 1500 lidí.

„Podmínky k lyžování jsou výborné, máme od 25 do 40 centimetrů sněhu," uvedl Svatoš. Velmi dobré podmínky pro sjezdaře panují i v největším areálu Jizerských hor na Tanvaldském Špičáku nebo nedalekém Severáku v Hraběticích.

„Lyžuje se na technickém sněhu a návštěvnost je slušná," zmínil Pavel Bažant ze Ski Bižu, jež oba areály provozuje. Navzdory špatným přírodním podmínkám jsou v provozu i všechny další větší sjezdařské areály v kraji. Naopak podmínky pro běžkaře v Jizerských horách i Krkonoších jsou stále špatné. Kdo na ně vyrazí, měl by si vzít starší lyže a počítat s jejich přenášením v ruce.

 V Jeseníkách technický sníh

V Jeseníkách jsou stále dobré podmínky pro sjezdové lyžování. Provozovatelé lyžařských areálů pokryli svahy umělým sněhem a díky nízkým teplotám se jim daří vrstvu technického sněhu na sjezdovkách udržovat. V Jeseníkách však ani tento týden nenapadl téměř žádný přírodní sníh, takže běžkaři se mohou prohánět pouze na trati mezi Ovčárnou a Švýcárnou.

„Podmínky pro lyžování se v Jeseníkách výrazně nezměnily. Kromě Červenohorského sedla, které je závislé pouze na přírodním sněhu, jsou v provozu všechny větší areály," řekl ve čtvrtek šéf jesenické horské služby Michal Klimeš, podle kterého provozovatelé lyžařských areálů v minulých dnech využili mrazivého počasí a sjezdovky pokryli umělým sněhem. Na sjezdovkách v Jeseníkách nyní leží 30 až 60 centimetrů technického sněhu.

„Je ale třeba upozornit na to, že technický sníh je zmrzlý a odpoledne se na sjezdovkách tvoří ledové plotny, takže lyžaři musí přizpůsobit jízdu stavu trati," upozornil Klimeš.

Kvůli jarním prázdninám jsou v těchto dnech sjezdovky plné lyžařů, takže na místě je velká opatrnost. Horští záchranáři od soboty v Jeseníkách ošetřili pět desítek zraněných lyžařů. Například v pondělí se v lyžařském areálu Dolní Morava těžce zranil osmatřicetiletý lyžař, který zřejmě nezvládl jízdu po zledovatělém sněhu. Po pádu v plné rychlosti zůstal muž v bezvědomí a letecká záchranná služba ho transportovala do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám