Hlavní obsah

Slůně v Ostravě nakrmili sondou, mládě nemá sací reflex

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Ostravská zoologická zahrada bojuje o život slůněte, které se narodilo v úterý brzy ráno sedmnáctileté slonici Vishesh. Slůně se ani po dvou dnech od narození nenapilo mléka od své mámy, protože nemá vyvinutý sací reflex. Ošetřovatelům se ho podařilo až ve čtvrtek nakrmit prostřednictvím sondy do žaludku.

BEZ KOMENTÁŘE: Slonice Vishesh a její slůněVideo: Zoo Ostrava

 
Článek

Vishesh je bezkontaktní slonice a při snaze oddělit od ní mládě hrozilo, že by mohly být ohroženy nejen životy ošetřovatelů, ale také samotné mládě a slonice. Ošetřovatelé podali slonici utišující prostředek a slůňátko se podařilo oddělit.

„Bylo to o něco složitější než minule, nicméně nakonec se to podařilo. Byla mu zavedena sonda přímo do žaludku. Tato procedura je poměrně složitá a je potřeba velkých zkušeností a opatrnosti, aby nedošlo k vnitřnímu poranění,“ popisovala mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Slůně tak přes sondu dostalo denní dávku náhražky sloního mléka s iontovým roztokem obsahujícím minerální látky a s glukopurem, který mu dodá energii. Ihned poté byla matka s mládětem opět spojena.

„Vishesh mládě i tentokrát přijala a zůstávají nadále společně. Během dalších hodin se budeme snažit, tak jako doposud, mládě i nadále stimulovat k pití. To je ovšem, vzhledem k tomu, že matka Vishesh mládě i přes bariéru brání, nebezpečná procedura s velmi nejistým výsledkem,“ podotkla Kalousková.

Ošetřovatelé mládě od slonice oddělili už jednou, když se snažili zjistit, proč nepřijímá mléko od matky a nedařilo se ho nakrmit ani z lahve. „Ošetřovatelé zjistili, že slůně nemá v současné době dostatečný sací reflex,“ upřesnila Kalousková.

Foto: Právo

Zoo se bojí o slůně, nepije

Přestože Vishesh po dobu oddělení na mládě neustále viděla, byla velmi silně nervózní. Po navrácení mláděte je bez problémů opět přijala.

Chybějí zkušenosti

„V českých zoo není žádná podobná zkušenost. Během noci jsme kontaktovali odborníky z celého světa, kde již něco podobného zažili. V některých případech se podařilo u mláděte po několikadenním dokrmování z lahve znovu sací reflex nastartovat, a pak se naučilo pít od matky. Vždy však šlo o kontaktní slonice, kdy je manipulace se zvířaty jednodušší a méně nebezpečná,“ vysvětlila Kalousková.

První mládě slonice Vishesh se narodilo předčasně na jaře před třemi lety. Sloní kluk zhruba po měsíci svůj boj o život prohrál. Uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám