Hlavní obsah

Zeman: Některé ministry jsem jmenovat nechtěl, ale Sobotka by pak nestíhal

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman zvažoval, že nejmenuje některé navržené ministry a řízením resortů pověří premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Nakonec dal přednost plnohodnotnému vedení vlády, ministry nicméně sleduje. Chce také navštívit jednání kabinetu, čeká na pozvání od Sobotky. Zeman to řekl ve středu v rozhovoru pro Českou televizi (ČT).

Miloš Zeman zvažoval, že by některé ministry nejmenovalVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

"Premiér, který se současně věnuje jednomu nebo dvěma dalším resortům, nemůže plnohodnotně vykonávat svoji funkci," řekl Zeman. Ministry si chce prezident podle ČT po sto dnech hájení zvát na Hrad. Někteří ministři Zemana podle jeho slov požádali o setkání už nyní.

Zeman dříve uvedl, že k některým ministrům má výhrady a že jmenování kandidátů, které mu navrhl premiér, nepovažuje za automatické. Jeho schůzky s uchazeči o ministerská křesla ale ukázaly, že do funkce jmenuje i ty, které předtím označil za problematické.

První návštěva bude zdvořilostní

Zeman předpokládá, že první návštěva vlády bude zdvořilostní, řekl v ČT. Přesné datum zatím určeno nebylo. Na jednání kabinetu se pak chystá také v době projednávání státního rozpočtu na rok 2015. Očekává, že se s vládou bude přít. "Jsem velký zastánce zvyšování podílu investic ve výdajích státního rozpočtu a tomu budou patrně oponovat všichni ministři," řekl prezident.

Testem soudržnosti pro koaliční vládu může být podle Zemana právě schvalování rozpočtu, nynější spory o náměstky nejsou prý zásadní. Mezi vládními stranami vidí prezident podle svých slov rozdíly v oblasti daňové politiky.

Hlavní prioritou pro vládu by mělo být schválení služebního zákona, řekl prezident. "Za takovou druhou prioritu, která je obsažena v koaliční smlouvě, pokládám zákon o prokázáním původu příjmů a majetku," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám