Hlavní obsah

Ostravská zoo se bojí o novorozené slůně, stále se nenapilo

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Pracovníci ostravské zoologické zahrady mají velký strach o život čerstvě narozeného slůněte. Ani po 37 hodinách od narození se mládě slona indického nenapilo mléka ze struků své mámy, sedmnáctileté slonice Vishesh. Přitom na ně dosáhne bez problémů. Jenže se mu nedaří přisát. Sloní novorozenci by se měli napít nejpozději do 24 hodin od narození. Právu to ve středu v podvečer sdělila mluvčí zoo Šárka Kalousková.

BEZ KOMENTÁŘE: První kroky slůněte v ostravské zoo Video: Zoo Ostrava

 
Článek

„Přitom slonice se o své druhorozené mládě pečlivě stará. Paradox je v tom, že nám nedovolí ke slůněti pustit ošetřovatele, kteří by mládě nakrmili umělou náhražkou. Pečlivě si ho hlídá a vůči vetřelcům je agresivní. Ošetřovatelé se ho snaží opatrně nalákat na mléčnou náhražku. Nemůžeme ale riskovat zdraví či životy pracovníků zoo. Jsme v kontaktu i se zahraničními zahradami, které mají v této oblasti zkušenosti,“ popisovala mluvčí zoo.

Foto: Právo

Vinesh se svým slůnětem

Matka s mládětem jsou pod neustálým dohledem. Ve sloninci mají i v noci službu dva pracovníci zoo, takže nehrozí, že by jim uniklo, kdyby se slůně už napilo. Navíc jsou sloni monitorováni kamerami.

Foto: Právo

Zoo se bojí o slůně, nepije

Své první slůně přivedla Vishesh na svět před třemi roky na jaře. Bohužel sameček se narodil předčasně a měl problémy s přijímáním potravy, musel být dokrmován. Nakonec zhruba po měsíci svůj boj o život prohrál. Uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám