Hlavní obsah

Polčáka rozezlilo vydání Svobody, rezignoval na post místopředsedy imunitního výboru

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09) se rozhodl rezignovat na post místopředsedy mandátového a imunitního výboru. Ten podle něj ztratil smysl poté, co byl přes pochyby členů výboru ve středu k trestnímu stíhání vydán exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci TOP 09 Stanislav Polčák, Petr Gazdík, Miroslav Kalousek (zleva).

Článek

„Poslanecká sněmovna dnes vydala k trestnímu stíhání poslance Bohuslava Svobodu. Stalo se tak poté, kdy všichni v diskusi vystupující členové mandátového a imunitního výboru vyjadřovali své pochybnosti o nezaujatém postupu orgánů činných v trestním řízení a vyslovovali výhrady k postupu těchto orgánů,“ uvedl Polčák.

Podle něj dosud Sněmovna nestála před jednoznačnějším případem, kdy neměla svého člena vydat k trestnímu stíhání. „Přinejmenším z toho důvodu, že po změně ústavy by doc. Svoboda byl dále trestně stíhán po skončení výkonu jeho mandátu, pokud by do té doby toto nesmyslné obvinění již nebylo zrušeno a trestní stíhání zastaveno,“ dodal.

Chce zrušit imunitu

Institut imunity tak podle Polčáka zcela ztratil smysl. „Sněmovna rezignovala na plnění poslání, které jí stanovovala ústava po schválené změně. Ztratila i smysl činnost mandátového a imunitního výboru v jeho ‚imunitní‘ složce,“ zkritizoval.

Nadále pak nemá smysl, aby měl takto „zbytný“ orgán Sněmovny kromě předsedkyně ještě čtyři místopředsedy, uvedl poslanec. „Rezignuji proto na funkci místopředsedy tohoto výboru a navrhuji vládní koalici, aby tento výbor měl pouze předsedkyni z řad opozice a jednoho místopředsedu z řad koalice. Ušetří se, o což prý i vládní koalice usiluje,“ doplnil.

Vládní koalici vyzval, aby bezodkladně předložila Sněmovně návrh na zrušení imunity. Pokud tak neučiní, předloží jej Polčák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám