Hlavní obsah

Protikorupční policie šetří miliardový IT projekt na pražském magistrátu

– Praha • Aktualizováno

Protikorupční policie prověřuje další problematický IT projekt hlavního města. Detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) minulý týden zasahovali podle informací ČTK na pražském magistrátu, odkud si odnesli řadu dokumentů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí.

Článek

Odnesli si materiály a smlouvy uzavřené od roku 1992 s firmou Gordic. Město za problematický projekt zaplatilo více než miliardu korun. Podle některých informací ale náklady mohou dosahovat až částky 2,5 miliardy.

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) zatím neví, o co ve vyšetřování jde. „Vyšetřování všeho je na radnici hlavního města Prahy na denním pořádku. S policií spolupracujeme a veškeré materiály poskytujeme,” řekl Právu.

Společnost Gordic je vlastníkem autorských práv k systému, který pro Prahu spravuje pohledávky, smlouvy, objednávky, ale i výplatu sociálních dávek. Se systémem pracuje více než 5000 lidí města i jeho příspěvkových organizací.

Smlouva s firmou skončila Praze v závěru loňského roku. První náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) už tehdy řekl, že bez ní hrozí městu ekonomický kolaps. Prodlužováním smluv se ale Praha zároveň dostává na tenký led zákona o veřejných zakázkách, podobně jako u opencard, za kterou by mohla bývalé i stávající radní čekat obžaloba. [celá zpráva]

Radní za TOP 09 přesto chtějí v dohledné době smlouvu s Gordic o rok prodloužit tak, aby byl zajištěn provoz účetnictví do doby, než bude v otevřené soutěži vybrán nový provozovatel. Novým dodavatelem vzešlým ze soutěže by se Praha pravděpodobně vzdala projektu nejméně za miliardu korun, zároveň by se však vyvázala z problematických smluvních vztahů. Půjde o čtyřletou zakázku za 600 miliónů. Příprava soutěže ale potrvá řadu měsíců.

Kvůli smlouvě s Gordic skončil i šéf magistrátu

Loni na podzim kvůli tomu, že v roce 2010 podepsal s Gordikem řádně nevysoutěženou smlouvu o podpoře počítačového ekonomického systému města, rezignoval bývalý ředitel magistrátu Martin Trnka. [celá zpráva]

Praha v letech 2010 až 2012 firmě zaplatila na základě této smlouvy přes 150 miliónů korun. Město loni na podzim zjistilo, že nedostávalo podporu, jak ji smlouva stanovila. Ze čtyř dohodnutých částí systému měla být zprovozněna jediná, a to v ceně necelých 50 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám