Hlavní obsah

Sněmovna vydala exprimátora Svobodu ke stíhání

Praha
Aktualizováno

Poslanci na svém středečním jednání souhlasili s vydáním poslance a pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání v kauze Opencard. Pro hlasovalo 101 ze 175 přihlášených poslanců.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bohuslav Svoboda považuje své stíhání za nesmyslné a politické, s vydáním ale souhlasil.

Článek

Policie podezřívá Svobodu z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Praze tak měl způsobit škodu asi 25 miliónů korun.

Svoboda označuje celou kauzu za vykonstruovanou. „Cítím se naprosto nesmyslně obviněn, je to věc, kterou vnímám jako politické obvinění,“ řekl v úterý ve Sněmovně a dodal, že je připraven hájit se před jakýmkoli soudem. [celá zpráva]

Jednání o vydání Svobody bylo na programu šesté schůze Sněmovny jako první bod, kvůli pauzám se ale protáhlo až do 21. hodiny, kdy byla schůze přerušena, a hlasovalo se až ve středu ráno.

Stíhání se obnoví automaticky

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka bude trestní stíhání Svobody automaticky obnoveno, jakmile policie oficiálně obdrží rozhodnutí poslanců.

„Obvinění se mu znovu sdělovat nebude. Policii samozřejmě musejí být doručeny příslušné dokumenty, že byl zbaven imunity pro toto trestní stíhání. V době výkonu mandátu samozřejmě nemůže být trestně stíhán, trestní stíhání bylo zastaveno ve chvíli vzniku mandátu, teď však bude trestní stíhání obnoveno,“ vysvětlil Právu Hanták.

Případ obviněných radních

Deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně Svobody podezírá policie z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Z někdejší rady není stíhána pouze členka Aleksandra Udženija (ODS). Tehdejšího hlasování se nezúčastnila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zastupující primátor Tomáš Hudeček.

Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana krnáčová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Loni v dubnu radní souhlasili s tím, že město uzavře s firmou Haguess dvě nové smlouvy na podporu systému zhruba za celkem 74 miliónů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý městu způsobili škodu zhruba 25 miliónů. Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy byly podle jejích členů špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám