Hlavní obsah

Poslanci odložili hlasování o vydání exprimátora Svobody

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý odložili hlasování o vydání bývalého primátora Prahy Bohuslava Svobody na středeční ráno. Stíhání se týká kauzy Opencard, Svoboda jej označuje za vykonstruované.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Projednávání bodu bylo sice na prvním místě programu šesté schůze, přesto se na něj dostalo až po 19. hodině. Po odsouhlasení programu si napřed ODS a poté TOP 09 vzaly přestávku na jednání klubu.

Znovu se začalo jednat až v 19. hodin. Do rozpravy se zapojil mimo jiné Bohuslav Svoboda. „Cítím se naprosto nesmyslně obviněn, je to věc, kterou vnímám jako politické obvinění,“ prohlásil a dodal, že je připraven se hájit před jakýmkoli soudem.

V emotivním projevu dodal, že ve svém životě zažil již všechny možné výhrůžky včetně výbušniny zaslané v poštovní zásilce. „Ale kdybych byl v tomto případě odsouzen, tím by pro mě právní prostředí v této zemi skončilo,“ dodal.

Jednání přerušeno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková pak Svobodu ujistila, že pokud bude vydán ke stíhání, bude s ním veden spravedlivý proces. Věří prý, že se Svoboda před soudem očistí, což pro něj bude výhodnější.

Jednání se protáhlo až do 21. hodiny. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, který schůzi řídil, pak jednání přerušil s tím, že hlasovat se bude až ve středu ráno.

Svobodu a většinu tehdejších radních policie podezřívá z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Praze prý způsobili škodu asi 25 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám