Hlavní obsah

Hlasovat pro konec lustračního zákona by byla zrada, řekli lidovci

• Aktualizováno
Novinky, jas

Lidovci odmítají zrušení lustračního zákona, a pokud by koaliční partneři z ČSSD a ANO hlasovali pro komunistický návrh, který bude v prvním čtení projednávat Sněmovna, považovali by to za porušení koaliční smlouvy.

Bělobrádek: Jsme proti zrušení lustračního zákonaVideo: Novinky

 
Článek

"Přímo tento zákon v koaliční smlouvě není, ale principiálně bychom to považovali za obejití nás jako lustračního zákona," konstatoval Bělobrádek. Pro lidovce zůstává zrušení zákona nepřijatelné.

Na úterním zasedání poslaneckého klubu před jednáním Sněmovny si lidovci zvolili nástupce Mariana Jurečky, který se stal ministrem zemědělství. Klub nově povede Jiří Mihola.

Strana se rovněž dohodla, že na neobsazený post místopředsedy Sněmovny nominuje Jana Bartoška. Po jednání o tom informoval šéf strany Pavel Bělobrádek.

Vyjádřil se rovněž k debatě o recipročním obsazení křesel náměstků na ministerstvech koaličních partnerů. „Jednání pokračují a nejsou uzavřena,” konstatoval Bělobrádek.

ANO i Úsvit proti zrušení

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nepředpokládá, že by někdo z poslanců ANO hlasoval pro zrušení lustračního zákona. „Nejsem si vědom, že by bylo taxativně v koaliční smlouvě uvedeno, že budeme proti zrušení lustračního zákona, ale opakuji, že předpokládám, že v tomto bude náš poslanecký klub jednotný a nebude hlasovat pro zrušení lustračního zákona,“ řekl.

Pro zrušení nebudou ani poslanci hnutí Úsvit přímé demokracie. Stejně tak členové poslaneckého klubu ODS.

Anketa

Jste pro zrušení lustračního zákona?
ano
56,9 %
ne
43,1 %
Celkem hlasovalo 7699 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám