Hlavní obsah

Pražská zoo musela utratit tygří mládě

Praha
Aktualizováno

V pražské zoo museli ošetřovatelé nechat utratit mládě vzácného tygra sumaterského. Šelma, jejíž odchov v zajetí je stále spíše raritní, umírala na dědičnou nemoc. Návštěvníci zoo mohli mladého tygra poprvé spatřit loni den před Vánocemi.

Foto: Tomáš Adamec, ZOO Praha

Mládě tygra sumaterského, které museli pracovníci pražské zoo utratit.

Článek

V lednu zaznamenali lékaři u tygra zdravotní obtíže. „Rozhodli jsme se proto přistoupit k podrobnému vyšetření, které prokázalo cystickou degeneraci ledvin,“ popsal veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Nedlouho poté „mládě přestalo projevovat zájem o potravu i vodu a bylo velmi vyčerpané„. ”Mělo zvětšené bolestivé břicho a zapadlé oči. Veterinář spolu s chovateli se proto rozhodli k eutanazii,” uvedla zoo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mládě tygra sumaterského v pražské zoo ve věku šesti týdnů

Tygr se narodil loni koncem července. Šlo již o třetí generaci jedné linie tygrů sumaterských odchovaných v Praze. „V roce 2007 se zde narodil jeho otec – samec Falco, v roce 1994 dědeček – samec Dustin,” uvedla zoo.

Tygr sumaterský
Tygr sumaterský je nejmenším z pěti poddruhů tygra. Patří ke kriticky ohroženým druhům. Žije pouze na ostrově Sumatra v Indonésii. V tamních rezervacích zbývá jen něco málo přes 400 jedinců. V zoologických zahradách Evropy žije kolem 100 zvířat.
zdroj: Zoo Praha

„Pravděpodobně v důsledku stresu při povodních se o něj samice nestarala zcela uspokojivě, a chovatelé jí proto museli od samotného počátku pomáhat,“ popsal průběh odchovu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Zoo doufá, že jde o poslední smutnou události spojenou s loňskou povodní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mládě tygra sumaterského v pražské zoo ve věku šesti týdnů

V pražské zoo už přitom na náhlé komplikace zemřelo v posledních měsících několik dalších oblíbených zvířat. V prosinci uhynula na virovou infekci slonice Tonya. [celá zpráva]

Kvůli problémům s trávením zemřel po Vánocích orangutan Padang. [celá zpráva]

Začátkem roku pak zoo oznámila úhyn mláděte vzácného kakadu palmového. To zřejmě zabilo náhlé selhání ledvin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám