Hlavní obsah

Ministr školství Štys před odchodem rozdělil odměny 2,6 miliónu

Bývalý ministr školství Dalibor Štys rozdělil před odchodem z úřadu odměny ve výši 2,6 miliónu korun, prohlásil jeho nástupce Marcel Chládek(ČSSD). Kromě toho se na ministerstvu na poslední chvíli prováděly i organizační změny, které začaly platit od počátku února, kdy nastupovalo nové vedení. Chládek okamžitě stopnul nevyplacené odměny a zastavil i organizační změny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

Odměny za loňský rok měly být v lednu vyplaceny celkem 58 lidem. "Jsou to mimořádné odměny i pro ty, co na ministerstvu zůstali, ale i na odchodnou," uvedl Chládek. Stihl zastavit vyplacení odměn ve výši 250 tisíc korun.

Odměnu téměř 200 tisíc korun podle něj již dostala například nejmenovaná odcházející náměstkyně, která se však jen přesunula v rámci státní správy. Jedinou náměstkyní na ministerstvu školství byla Eva Bartoňová, ta působila ve funkci náměstkyně pro ekonomiku. Od února pracuje na Českém statistickém úřadě.

Štys vyjádřil nad pozastavením části odměn politování. Odměny se prý vyplácely na ministerstvu i v dobách, kdy ještě nebyl ministr. „Je to zvykem, zvláště když tam lidé dělali třeba devět, deset let,“ dodal. Odměny na školství podle něj byly proti jiným ministerstvům velmi slabé.

Chládek dále zjistil, že bylo asi šest úředníků přesunuto v rámci organizační struktury jinam. "Jako by se potřebovali schovat v organizační struktuře," komentoval ministr. Myslí si, že by se mohlo přijít na to, že tito lidé nic nedělají. Tyto přesuny také zastavil a chystá personální audit.

Reklama

Výběr článků

Načítám