Hlavní obsah

Stropnický: Nezaplevelím ministerstvo obrany členy ANO

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) představil na pondělní tiskové konferenci tým svých spolupracovníků. Prohlásil mimo jiné, že v žádném případě nechce „zaplevelit“ ministerstvo svými spolustraníky, jak to podle něj za minulých vlád bylo zvykem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Rozhodně nehodlám navázat na některé neblahé praktiky povolebních situací v mnoha letech minulých a zaplevelit ministerstvo členy hnutí ANO. Ani mě to nenapadne,“ prohlásil Stropnický.

Podle něj je ale přirozené, že si s sebou nový ministr bere na úřad své nejbližší spolupracovníky. „Považuji to za zcela organický dopad výsledků voleb,“ okomentoval to.

Novým prvním náměstkem bude Jiří Borovec, dalšími náměstky například Bohuslav Dvořák a Tomáš Kuchta. Ve vedení zůstane například Daniel Koštoval, který bude vykonávat funkci státního tajemníka, jež vyplývá ze zákona o státní službě.

Stropnický ale počítá také s externím týmem spolupracovníků. Mezi nimi mají být například advokát Václav Láska nebo šéf Transparency International David Ondráčka. Přibýt by měl také náměstek, kterého na základě koaliční dohody nominuje ČSSD. Lidovci si prý vystačí se zástupcem na nižší úrovni ministerstva.

Stabilizovat a pokračovat v misích

Nový ministr obrany uvedl, že v první řadě je potřeba úřad stabilizovat. Časté střídání ministrů obrany označil za neuvěřitelné. Přesto uznal: „Nejsme parta svazáků, kteří by sem pyšně přišli a řekli, že mají patent na veškerý rozum.“

Ministr rovněž vyzdvihl význam vojenských misí, v nichž chce pokračovat. „Mise jsou klíčové pro ‚zdravotní stav‘ či výkonnost naší armády,“ poznamenal.

Například v Afghánistánu se bude podle něj kontingent zmenšovat. „Režim bude ústupový, ale ještě to nějakou dobu potrvá,“ upřesnil s tím, že by počet mužů mohl naopak vzrůstat třeba v Mali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám