Hlavní obsah

Meteorologové varují: Náledí a na horách i silný vítr a námraza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v pondělí rozšířili výstrahu před rozmary počasí. Zejména v Čechách hrozí až do úterý tvorba náledí, přičemž na severu a západě se přidá rovněž silná námraza a vítr, který může na hřebenech hor přesahovat rychlost 125 kilometrů v hodině, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Při poklesu teplot pod nulu hrozí náledí od pondělních 17:00 až do úterního dopoledne ve všech krajích Čech, na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

"V pondělí odpoledne a večer bude zejména od vyšších poloh zesilovat vítr," uvedli meteorologové s tím, že v noci až do úterního dopoledne bude na Českomoravské vrchovině a na horách na severu a severovýchodě ČR dosahovat rychlost větru v nárazech až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 125 kilometrů za hodinu. Výstraha platí do úterních 15:00 pro oblasti s nadmořskou výškou od 600 metrů.

"V polohách nad 600 metrů nad mořem, zejména na severozápadě a severu Čech, bude v místech s mrznoucími mlhami vzhledem k zesílenému proudění pokračovat tvorba silné námrazy," dodal ČHMÚ.

Pozor by proto měli dávat zejména řidiči a chodci, nedoporučují se túry do hřebenových partií hor. Silný vítr může spolu s námrazou také lámat stromy či trhat dráty elektrického napětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zima nebude. Čeká nás deštivý týden

Zimní počasí vezme v průběhu týdne za své a odpolední teploty se v jeho druhé polovině budou šplhat i přes pět stupňů Celsia. Sněžení vystřídá i na horách...

Výběr článků

Načítám