Hlavní obsah

Výplata části dávek přes sKarty končí již nyní

Novinky, jas

Často kritizované sKarty se pro některé klienty již staly minulostí. Výplata příspěvku v hmotné nouzi, podpory v nezaměstnanosti a příspěvku pro postižené skrze jejich rozhraní proběhla naposledy v lednu a nyní se úřady vrátily ke staronovému systému. Původně se měly sKarty užívat až do dubna.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ukončení výplaty dávek přes sKartu z původně březnového termínu na leden se týká oblasti zaměstnanosti (podpora v nezaměstnanosti, podpora při rekvalifikaci), OZP (příspěvek na mobilitu, příspěvek na péči) a  hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení).

„Důvodem urychlení celého procesu je fakt, že nové informační systémy nemají aplikaci na tento způsob výplaty dávek. A protože sKarta končí, nebylo by efektivní a ani ekonomické programy upravovat,“ vysvětlila generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková.

Skrze sKarty budou až do března vypláceny rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, porodné, pohřebné a dávky pro pěstouny.

Lidé se zdravotním postižením, pro něž je sKarta i dokladem jejich handicapu, si do konce dubna budou muset na úřadu práce zajistit výměnu za nový průkaz.

V současné době evidují úřady celkem 277 549 platných sKaret. Během ledna 2014 vyplatil jejich prostřednictvím 257 242 dávek v hodnotě 962 690 232 korun. Za celou dobu trvání sKarty přesáhl počet vyplacených příspěvků 2,6 miliónu dávek a 14,1 miliardy korun.

Zákon, který projekt sKaret zrušil, vstoupil v platnost loni na počátku listopadu. Ukončení tohoto systému výplaty dávek vyjde stát na 5,24 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám