Hlavní obsah

Silnice po celém Česku namrzají

Silnice na většině území České republiky mohou v pondělí ráno kvůli sněžení a dešti namrzat, řidiči by proto měli vyjíždět se zvýšenou opatrností. Teploty se pohybují lehce pod nulou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Silničáři varují před ledovkou na silnicích v několika krajích.

Článek

Ve středních Čechách mohou jízdu komplikovat sněhové přeháňky nebo mrznoucí déšť. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové přeháňky byly po ránu hlášeny na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Příbramsku a Rakovnicku, déšť se sněhem na Mělnicku, Mladoboleslavsku a v severní části okresu Praha-východ. Mrznoucí déšť ztěžoval dopravu na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v jižní části Prahy-východ. Na většině míst byla zhoršená viditelnost.

Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na hlavních tazích včetně dálnic a Pražského okruhu, na rychlostních silnicích R6, R7 a R10 mohou ležet zbytky sněhu po chemickém ošetření. Zejména na menších silnicích na Kutnohorsku hrozí náledí.

Ledovka na Vysočině

Na jihu Čech po ránu někde sněží, jinde padá déšť se sněhem nebo mrholí. Meteorologové varují před ledovkou a silnou námrazou až do úterního odpoledne.

Pozor si řidiči musí dát zejména na dálnici D3, kde mrholí, a na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku, kde leží na hlavních i vedlejších tazích břečka. Jinde jsou vozovky převážně mokré. Podle správy a údržby silnic jsou komunikace se zvýšenou opatrností sjízdné.

Na Vysočině se tvoří ledovka, hlavně na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. Na úseku dálnice D1 mezi 90. a 160. kilometrem se objevuje mrznoucí déšť. Všechny silnice jsou sjízdné, řidiči ale podle silničářů musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné, zbytky rozbředlého sněhu jsou i na hlavních tazích. Místy sněží nebo jsou přeháňky smíšené, na Semilsku varují silničáři před mrznoucím deštěm i náledím.

V celém kraji se také může tvořit ledovka a odpoledne v polohách nad 600 metrů i námraza. Teploty jsou ráno od minus čtyř stupňů Celsia do nuly.

Jižní Moravu pokrylo náledí už o víkendu

Silnice ve Zlínském kraji mohou místy namrzat. Motoristé by měli být opatrní zejména v lesních úsecích, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Komunikace v regionu jsou převážně holé a vlhké, někde suché.

V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus dvou stupňů Celsia. Odpoledne by mohla stoupnout až na plus šest stupňů Celsia.

Řidiči i chodci na jižní Moravě by měli být opatrní, protože se v regionu vlivem mrznoucích srážek tvoří náledí. Hlavní tahy jsou po chemickém posypu holé a mokré, led ale pokrývá některé vedlejší komunikace i chodníky.

S náledím se potýká region od víkendu. Způsobilo větší počet nehod a přibylo i výjezdů záchranářů ke zraněným chodcům. Za neděli jich měli zdravotníci přibližně 200. V některých městech a obcích pokryla v neděli ledovka všechny komunikace i chodníky a měla podíl na dopravních nehodách.

Silnice v Ústeckém kraji jsou většinou sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací silničářů. Teploty v kraji se v 7:00 pohybovaly od minus čtyř do plus jednoho stupně Celsia.

Silničáři varují před ledovkou, která se tvoří na místní komunikaci u Malečova na Ústecku. Většina silnic je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd ve vyšších oblastech Krušných hor leží místy zbytky rozbředlého sněhu.

Námraza na Šumpersku

Na mnoha místech v Pardubickém kraji pokrývá povrch silnic ledovka. Dva silniční úseky na Chrudimsku jsou kvůli ledu nebo polomům zcela nesjízdné, upozorňuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Kvůli náledí silničáři uzavřeli silnici III/3598 u Zrnětína, části obce Poříčí u Litomyšle na Svitavsku. Kvůli stromům na vozovce je přerušen provoz na silnici III/3547 z Krouny do Čachnova na Chrudimsku.

Náledí pokrývá také komunikace například v okolí Hlinska, některé silnice druhé a třetí třídy jsou sjízdné pouze se sněhovými řetězy. Podobná je situace na Třemošnicku v Železných horách. Led komplikuje provoz také na mnoha dalších místech menších komunikací v celém regionu.

Na zvýšenou opatrnost by měli dbát řidiči především ve vyšších polohách na Šumpersku. Na silnicích se tam nad ránem místy tvořila námraza. Cesty jsou posypány, podle jejich správců by však měli být řidiči obezřetní. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice většinou holé a mokré. Zbytky ujetého sněhu se drží jen v částech Jesenicka.

"Výstraha před namrzáním vozovek stále platí. Na Šumpersku jde především o vyšší polohy, jako je Červenohorské sedlo a Skřítek. Je tam vše už chemicky ošetřeno, velká opatrnost je však stále na místě," řekl dispečer šumperských silničářů. Silnice ve zbytku regionu jsou holé a mokré, dohlednost může na cestách místy snižovat mlha.

Asi centimetrový poprašek nového sněhu napadl na silnicích v Plzeňském kraji, všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Silnice, které jsou udržované chemicky, jsou většinou holé a vlhké, na okruzích udržovaných pevným posypem může být místy ujetá vrstva sněhu.

Teploty se v kraji drží kolem nuly nebo lehce pod nulou, takže posypová sůl funguje a silnice jsou většinou mokré. Ujetá vrstva sněhu s tuhým posypem se drží v nejvyšších partiích Šumavy v okolí Hartmanic či Železné Rudy. Dohlednost místy zhoršují srážky nebo mlha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám