Hlavní obsah

Silný vítr komplikuje dopravu, na horských silnicích se tvoří sněhové jazyky

Praha

Silný vítr je v Libereckém kraji a v části Ústeckého kraje. Silničáři varují, že v podhorských a horských oblastech Semilska a Krkonoš se na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky. Podle meteorologů se v sobotu mohou místy vyskytovat mrznoucí mlhy a ojediněle se může tvořit i ledovka.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Souvislá mlha je v Krušných horách, na Chomutovsku mrholí. Kvůli větru od pátečního rána nejezdí kabinová lanovka na Ještěd nad Libercem. Silně fouká i v dalších částech Libereckého kraje a také na Děčínsku a v Krušných horách v Ústeckém kraji. Vítr může v nárazech na hřebenech hor dosahovat až rychlosti 25 metrů za sekundu.

V Královéhradeckém kraji uježděný sníh

Na horských cestách v Královéhradeckém kraji zůstává vrstva uježděného sněhu. Například v Krkonoších dosahuje síly až tří centimetrů. Nebezpečné a zledovatělé úseky jsou kryté posypem a se zvýšenou opatrností sjízdné. V kraji bude vát silný vítr, který by někde mohl tvořit sněhové jazyky.

Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno převážně suché a sjízdné bez omezení. Silničáři na Trutnovsku upozorňují motoristy na zvýšenou opatrnost v okolí zimních areálů, které zasněžují technickým sněhem. Večer by místy mohlo pršet a mohla by hrozit ledovka.

Na silnicích v Orlických horách v Pardubickém kraji leží zbytky sněhu. Řidiči musejí být opatrní zejména pří jízdě po hlavní silnici mezi Červenou Vodou a Suchým vrchem na Orlickoústecku. Zbytky sněhu po odstranění sněhových jazyků leží i na cestách v Železných horách na Chrudimsku.

Prachaticko zahalila mlha

Všechny jihočeské silnice jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na řadě komunikací nižších tříd leží vrstva zledovatělého nebo ujetého sněhu. Na Jindřichohradecku vane silný nárazový vítr. Na Prachaticku zase komplikuje viditelnost mlha. Vozovky I. třídy jsou většinou holé a vlhké nebo holé a mokré. Zledovatělá nebo ujetá vrstva sněhu leží na silnicích nižších tříd na Písecku, Strakonicku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku.

Na středočeských okreskách opatrně

Silničáři ve Středočeském kraji doporučují zvýšenou opatrnost na většině silnic druhých a třetích tříd. Na Kutnohorsku fouká silný vítr, který na některých vozovkách způsobil sněhové jazyky. Na Berounsku, Kladensku a Rakovnicku jsou tyto vozovky holé a vlhké, na Benešovsku a Příbramsku jsou vymrzlé. Silný vítr byl hlášen pouze na Kutnohorsku.

Vozovky na Vysočině jsou sjízdné také se zvýšenou opatrností. Na některých komunikacích si řidiči musí dát pozor, tvoří se tam sněhové jazyky. Nárazový nebo silný vítr se zase vyskytuje na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku, Třebíčsku a Žďársku. Sněhové jazyky se tvoří na komunikacích na Jihlavsku, Pelhřimovsku, Havlíčkobordsku, Žďársku a Třebíčsku. Na Třebíčsku zase na vozovkách nižších komunikací leží zledovatělá vrstva sněhu.

Na jihu Moravy mrholí

Se silným větrem musejí počítat řidiči, kteří vyjíždějí na silnice v Jihomoravském kraji. V okolí Brna navíc místy mrholí a teploty se pohybují kolem nuly. Všechny silnice jsou však zatím sjízdné, zvýšenou opatrnost doporučují silničáři v okrese Brno-venkov a na prvních kilometrech výpadovek z krajského města. Český hydrometeorologický ústav vydal pro oba víkendové dny výstrahu před extrémně silným větrem a ledovkou. Výstraha se týká také Jihomoravského kraje.

Ve Zlínském kraji místy stále fouká silný vítr, silnice jsou ale většinou holé a sjízdné bez omezení. Pouze méně důležité cesty na Vsetínsku pokrývá v některých úsecích zledovatělá vrstva sněhu s posypem. Silný vítr fouká především na Zlínsku a Vsetínsku. Naopak v jižních částech Zlínského kraje vítr podle hlášení dispečerů správy silnic už takovou intenzitu nemá. Na Kroměřížsku a Zlínsku jsou silnice holé a vlhké.

Na Vsetínsku jsou vozovky suché, avšak ve vyšších polohách cesty druhé a třetí třídy místy pokrývá zledovatělá vrstva sněhu s posypem, především v lesních úsecích. Na Uherskohradišťsku jsou silnice holé a suché.

Na Olomoucku padaly stromy

Silný vítr v Olomouckém kraji v noci na sobotu nenapáchal žádné větší škody. Hasiči vyjížděli pouze ke dvěma spadlým stromům. Více práce měli hasiči v pátek, kdy například v Jeseníku silný poryv větru utrhl velkou část střechy průmyslové budovy. Hasiči kvůli větru zasahovali také na Jesenicku. V Mikulovicích odstraňovali strom, který spadl na komunikaci a větve částečně zasahovaly do železniční trati.

Horští záchranáři varují návštěvníky Jeseníků před silným nárazovým větrem. Panuje především na hřebenech hor. V nárazech odborníci v pátek naměřili až 120 kilometrů za hodinu, vítr má však o víkendu ještě zesilovat. Horská služba proto nedoporučuje lidem hřebenové túry.

Vichr trápí i sever Moravy

Také řidiči v Moravskoslezském kraji by si měli dát pozor na nárazy větru. Se zvýšenou opatrností by měli jezdit na silnicích nižších tříd na Bruntálsku, kde leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice prvních tříd jsou v regionu sjízdné bez omezení. Většinou jsou holé vlhké, na některých místech i suché.

Reklama

Výběr článků

Načítám