Hlavní obsah

Winton je znovu navržený na Nobelovu cenu za mír, tentokrát Hamáčkem

Sir Nicholas Winton, který před válkou zachránil z okupovaného Československa stovky židovských dětí, byl znovu navržen na Nobelovu cenu za mír. Nominaci podal předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). V pátek to uvedla Veronika Jacobs z kanceláře šéfa komory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton

Článek

Nominaci již třikrát v minulosti podala Hamáčkova předchůdkyně Miroslava Němcová (ODS). Hamáček v nominačním dopise připomíná hrdinský čin Wintona, kterému se podařilo před vypuknutím druhé světové války odvézt z nacisty okupovaného Československa stovky židovských dětí. Zmiňuje se také o tom, že Wintonovi letos bude 105 let.

Na podporu kandidatury vznikla také petice, kterou zorganizovali studenti z gymnázia Open Gate. Do poloviny loňského roku se pod ni podepsalo na 236 000 lidí. Nominaci dostalo v závěru loňského roku od tehdejší vlády Jiřího Rusnoka za úkol připravit také ministerstvo školství.

O svém činu léta mlčel

Winton zorganizoval vlaky, které v roce 1939 dopravily z tehdejšího Československa do Velké Británie 669 židovských dětí. Záchraně dalších zabránila druhá světová válka.

Wintonův příběh upadl po vypuknutí války do zapomenutí a on sám jej nepřipomínal. O svém činu nikomu neřekl, teprve v roce 1988 objevila jeho manželka materiály dokumentující tuto událost.

Za své činy byl Winton několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Šíření Wintonova odkazu pomáhá projekt Nickyho rodina. Navazuje na oceňovaný stejnojmenný dokumentární film Mateje Mináče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám