Hlavní obsah

Vichr pohřbil silnice pod závějemi, silničáři nevědí kam dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr, před nímž varovali meteorologové, vytváří od pátečního rána v místech se sněhovou pokrývkou sněhové jazyky a návěje. Řidiči by si měli dát pozor zejména na Vysočině, na jihu Čech, v Pardubickém a Libereckém kraji a rovněž ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Z Vysočiny hlásí silničáři i kamióny uvízlé v kopcích a vyvrácené stromy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V některých místech na Vysočině může být na vozovkách naváto deset až dvacet centimetrů sněhu, upozornil dispečer krajské správy a údržby. Silničáři musí komunikace průběžně prohrnovat v celém kraji.

V noci na pátek měli správci silnic venku 96 sypačů a 19 traktorů s radličkami, vyjet museli i s pěti traktorovými bagry. Nejvíc práce měli na Pelhřimovsku. "Bylo toho hodně, každou chvíli volali řidiči, že je někde zaváto," uvedl dispečer. Hasiči pak vyprošťovali uvízlá nákladní auta a odstraňovali vyvrácené stromy.

Silný vítr vane i na jihu Čech. Fouká zejména na Táborsku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku, někde vytváří vítr na silnicích sněhové jazyky, někde padají stromy.

Podle dispečinku správy a údržby silnic jsou v Jihočeském kraji aktuálně neprůjezdné dvě silnice, a to u Bednárce na Jindřichohradecku, kde spadl na vozovku strom, a u Újezdce na Českobudějovicku, kde vítr navál na komunikaci třetí třídy závěje.

Také u Dolní Pěny na Jindřichohradecku spadl kolem šesé hodiny ráno strom na jedoucí dodávku. "Řidič vyvázl s lehkým zraněním, silnice už je průjezdná," řekla mluvčí policie Štěpánka Uhlířová.

Sněhové jazyky se tvoří rovněž v Pardubickém kraji. Na Hlinecku, na silnici I/35 u Gajeru na Svitavsku, v okolí Poličky na silnici II/362 do Jedlové nebo v Železných horách.

Silničáři hlásí sněhové jazyky rovněž z výše položených silnic Libereckého kraje. Podobná situace je na Olomoucku. "V Horní Lipové a v okolí Rejvízu vítr na vozovky nafukuje sníh z okolí, takže jsem tam poslal vozy, které silnice průběžně udržují," řekl ráno dispečer jesenické správy silnic.

Sněhové jazyky se kvůli silnému větru mohou ráno tvořit také na silnicích vedoucích přes Drahanskou vrchovinu na Prostějovsku.

Silný vítr vane i v dalších regionech. Řidiči by se podle meteorologů měli mít na pozoru i před mrznoucími srážkami a námrazou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám